Поредицата  „Домашните прислужнички на Хитлер“  разглежда ролята на нежния пол в Третия райх през съвременната призма на жените като активни участници във всички аспекти на германското общество. Ролята им във възхода и поддържането на нацистка Германия рядко се споменава в историята на Втората световна война. До такава степен, че жените в Третия райх са представени най-вече като пасивни домакини, на които е отредена определена и второстепенна роля в нацисткия проект. Реалността е по-сложна и много по-мрачна. Те играят централна роля, като позволяват на Хитлер да извърши войната и Холокоста. Основната теза е, че нацистите не биха успели без жените. А факторите, довели до фашистката държава и геноцидните практики, не са реликва от историята или определеното време и могат да се повтарят отново. 

Можете да гледате по канал HISTORY от 16 май, всеки четвъртък в 22.00 ч.

Поредицата „Домашните прислужнички на Хитлер“ отправя поглед към жените в обкръжението на Хитлер при идването му на власт и как те са издигани като арийски идеал, към който трябва да се стремят, в случай че нацисткия диктатор одобри техните позиции. Зрителите ще видят как жените са били активни, а често и агресивни участници и извършители в конфликта и съпътстващите го жестокости – най-вече Холокоста. Поставен е фокус върху фанатичните жени, които взимат Хитлер под крилото си, показвайки му любов и отдаденост, помагат му да се приспособи към висшето общество и го насочват към властта само за да бъдат изоставени след това…

Подходът в предаването разглежда обширните сфери на ангажираност на жените в нацистка Германия и ползва биографично изследване на конкретни членове на женското съсловие, за да илюстрира видовете им заетост в нацисткия режим. Поредицата има особен фокус върху жените в източните територии на Третия райх – кървавите земи на Холокоста – където се е водила по-голямата част от войната и често биват омаловажавани в западните разкази за нея. (4x60’)