Уникалната научна поредица за Земята „Изследователи: Чудесната планета“ по канал Da Vinci ще ви отведе на места, за които дори не сте си мечтали да посетите. Водещият Филип Кусто младши, внук на легендарния изследовател Жак-Ив Кусто, обикаля света и навсякъде се среща с местни учени, което ни дава възможност да видим света и през техните очи. Последвайте го и дайте храна на въображението си, докато прекосявате глобуса от по суша и по вода, за да видите и изследвате нашата страхотна планета с маратонни излъчваниия на предаването „Изследователи: Чудесната планета“ – от 1 октомври, всеки ден от 20.35 ч. 

                   

Филип Кусто ще ви въвлече в гмуркане с акули на островите Фиджи. Ще видите как защитеният морски резерват помага на тези хищници да оцеляват. След това ще се отправите към Южна Флорида за засаждане на млади Мангрови гори в обезлесени райони. Ще посетите някои от най-невероятните природни образувания на планетата – различни видове корали във водите на островите Фиджи, отдалечен ледник в канадските Скалисти планини и чудните арки в пустинята на Юта. Ще участвате в приключения при проследяването на проучванията от две океанските платформи, представяйки орките от Източна Канада и големите бели акули от Кейп Код.

Не пропускайте и проучването на урагани от 5-та категория, присъединете се към ловци на бури, преследващи торнадо, и открийте как ветровете създават светкавици. Станете свидетели на завладяващи гледки от тренировки за постигане на умения, необходими при спасяване от природни бедствия.

Ще се озовете на някои места със застрашена природа. Ще видите ефекта от покачването на морското равнище върху бариерните острови, както и милиони декари девствени земи, застрашени от застрояване. Ще станете свидетели как протичат проучванията за опазването на природата в отдалечени райони – от Фиджи, където скатовете Манта мигрират всяка година, до Хавайските острови, за да видите организация, която помага след унищожително бедствие. 

 

Водещият Филип Кусто – младши ще ви отведе в различни центрове за спасяване на животни и ще ви покаже как ги връщат обратно в естествената им среда – първо ще посетите център за морски бозайници във Ванкувър, след това ще се отправите към Тайланд, където спасяват нелегално заловени гибони, и към Нова Зеландия в център за спасяване на кивита. Не по-малко интересно ще бъде изследването на  уникалните особености на морските видри, малките скариди богомолки и гнезда на костенурки. Ще видите и различни начини за завладяване на територия, както и инвазивни растения и животни в естествената им среда. Ще разберете и как различни животни се приспособяват към промените на местообитанията им.

 

Ще се срещнете с изследовател който разяснява как влияе застрояването на соленоводните блата, ще разговаряте със студент, който използва  вятърен тунел, за да разказва за пясъчните дюни, със студенти, търсещи решения на екологичните проблеми, и с млади хора, които мечтаят да направят планетата по-добро място за живеене чрез своите иновации. След това ви очаква среща с олимпийски шампион по сноуборд, който се бори за опазване на планините, и с професионален сърфист, който ще покаже колко е важно да поддържаме океана и плажовете чисти. Ще ви бъде представен победителя в конкурса „Студент изследовател“, който ще се гмурка с делфини, ще участва в проект по опазване на коралите и ще стане свидетел на уникален урок по опазване на изчезващ вид акули.

Пътешествайте с Филип Кусто младши от върховете на най-високите планини до недрата на най-дълбоките океани, влезте  във вътрешността на ледник и вижте отблизо как изглежда гейзер, затегнете коланите заради наближаващия ураган и отплувайте до Хаваи с гърбатите китове – с „Изследователи: Чудесната планета“ – маратонни излъчваниия на предаването от 1 октомври, всеки ден от 20.35 ч. по канал Da Vinci!