Канал HISTORY2 ще представи някои от най-големите катастрофи и бедствия в историята – от 10 април, всяка сряда в 22.00 и 22.45 ч. Поредицата „Инженерни бедствия“ ще покаже най-ужасяващите инженерни грешки, а известният актьор и телевизионен водещ Джеймс Несбит ще преведе зрителите през "Бедствията, променили Великобритания", като откроява човешката цена на трагедиите.

Инженерните науки са изградили нашия модерен свят. Благодарение на тях имаме всичко – от небостъргачи до пътища и въздушни пътувания. Но какво се случва, когато в инженерните науки се допуснат ужасни грешки? Поредицата „Инженерни бедствия“ разкрива какво наистина се е случило при най-известните инженерни катастрофи. Каква е причината една сцена на открито в Индиана да се срути, убивайки седем души? Защо колекция от красически Корвети пропада буквално в нищото? Защо фюзелажът на самолет се разкъсва по време на полет? Какво предизвиква срутването на купола на стадион? Всеки едночасов епизод съчетава интервюта с експерти и очевидци с най-съвременни графики и драматични кадри от „момента на бедствиeто“, за да разкаже скритата историята за най-ужасяващите инженерни бедствия в света.

Представена от известния актьор и телевизионен водещ Джеймс Несбит, оригиналната поредица от шест части „Бедствията, променили Великобритания“ разкрива събитията, довели до най-опустошителните бедствия през последните 60 години. Уникалният документален филм се фокусира не само върху човешките жертви в трагедиите, а същевременно се опитва да обясни по-широкия политически, културен и институционален контекст, допринесъл за тях, и разглежда промените, направени след всяко бедствие. 

С индивидуални разкази, изследвани от журналистите Донал Макинтайър и Анна Ричардсън, поредицата задава въпроса защо предупредителни знаци често са били игнорирани и доказва как привидно безобидни решения – понякога взети преди десетилетия – са допринесли за събитията, които са променили следвоенна Великобритания завинаги. Всеки самостоятелен епизод изследва различно събитие – трагедията в Гренфел Тауър (2017), железопътната катастрофа в Ледброук Гроув (1999), катастрофата на ферибота „Зеебрюге“  (1987), пожарът на „Кингс крос“ (1987). Поредицата също така ще разгледа експлозията на петролната платформа „Пайпър Алфа“ (1988) и ужасяващата самолетната катастрофа в Мюнхен (1958).