Древният свят продължава да привлича вниманието на съвременната публика. От напредналите технологии, използвани в древността, до безмилостните политически маневри на епохите и най-прочутите владетели – очарованието на древния свят продължава да вълнува. През декември канал HISTORY ще представя древността със специална програмна селекция, наречена „Древните светове“, която ще включва следните поредици с „Древни империи“, „Топ 10 на древните технологии“ и „Колизеумът“. Можете да гледате от 7 декември, всяка седмица, от четвъртък до неделя в 22.00 ч.

Поредицата "Древни империи" представя живота на трима от най-знаковите, могъщи и блестящи лидери на древния свят – Александър Велики, Юлий Цезар и Клеопатра. Имената им са добре познати, но техните истории никога досега не са били разказвани по този начин. Продукцията разкрива как всеки следващ лидер е променял и оформял света, разкривайки какво е необходимо, за да се управлява древна империя.

„Топ 10 на древните технологии“ изброява най-завладяващите аспекти на древния свят - от страховитите диктатори и смъртоносни оръжия до впечатляващи метрополии и трайни мистерии. Зашеметяващ компютърни анимации, архивни кадри и експертни дебати ще вдъхнат нов живот на древния свят, отбелязвайки десетте най-добри постижения на древните в различни сфери. В епизодите ще видите класациите за смъртоносни оръжия, за тайните на Египет, за постижения на древните викинги, за гръцки изобретения, за древни оръжия, за древни паметници, за древни кораби, за устройства за мъчения, за римски изобретения, за древни мечове, за древни обсадни оръжия и др.

Епичният документален сериал „Колизеумът“ разказва вълнуващата история за възхода и падението на Римската империя през призмата на мъжете и жените, които са водили битки и са загинали там – на арената на Колизеума. От дивата истина за живота на гладиатора като роб към завладяващия разказ за многобройните начини, по които римските императори са използвали амфитеатъра, за да демонстрират абсолютната си сила – сериалът предлага уникален поглед към основен период в световната история. Продукцията представя архитектурните предизвикателства за изграждането на арената и въвежда по вълнуващ начин преживяванията на истински римляни вътре в амфитеатъра. Епизодите следват хронологично един след друг, като покриват период от няколкостотин години – от изграждането на Колизеума до неговото изоставяне. Всеки епизод откроява един от осемте ключови герои, базирани на истински исторически личности. Това са римляни от плът и кръв, чиито истории разкриват различни аспекти на живота в Рим. Включвайки интервюта с водещи историци, поредицата използва впечатляващи възстановки и специални ефекти, за да внесе вълнение в личния разказ на всеки герой.