bTV Меdia Group e потвърдила решението си да изтегли от цифровия мултиплекс двата нишови канала . Това стана ясно от вчерашната среща на ръководството на компанията и Съвета за електронни медии (СЕМ) - съобщава OFFNews. Те бяха качени през септември 2013 г., като съдържанието им се излъчва с 1 час закъснение спрямо вървящите по кабел и сателит bTV Lady и Ring.bg.
 
Отделно, bTV Media Group има ефирни лицензи и за други два канала, които досега не са качени на мултиплекса - bTV Аction и неактивния към момента проект "Novella".
 
На 7 април изтича едномесечният срок, в който медийният регулатор да прекрати лицензите на "bTV Lady+1" и "Ring.bg+1". Искането за прекратяване на индивидуалните лицензи за доставяне на аудио-визуална медийна услуга е подадено от "БТВ Медиа Груп" ЕАД и обсъдено на заседание на СЕМ на 25 март.
 
Решението за сваляне на двата нишови канала от мултиплекса идва само 6 месеца след началото на цифровия преход (30 септември) и изненада и СЕМ, и Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), и самия оператор на мултиплекса - "НУРТС Диджитал".
 
На срещата в СЕМ изпълнителният директор на bTV Павел Станчев е посочил, че решението е взето от Надзорния и Управителния съвет на bTV Мedia Group и нейните собственици и отразява стратегическите намерения на компанията. Като подобен пример в световната практика Станчев е дал разпространението на каналите от групата на "Discovery".
 
Адвокатът на НУРТС Зина Трифонова, която също присъства на срещата, обяви, че компанията е научила за намеренията на bTV от медиите и не е търсен диалог или прегоговаряне.
 
"Трудно ми е да приема такова разивитие. От една страна, разбирам аргументите на bTV Media Group. От друга страна, за мен е важна и цялостната картина - какво се случва от медийна и обществена гледна точка", коментира след заседанието членът на СЕМ Мария Стоянова. По думите й, заради пропуски на законодателя още от зората на процеса на цифровизация, е възможно у нас да се получи прецедент. "Навсякъде в Европа цифровизацията е огромен успех, а тук виждаме отказ от цифров лиценз", посочи Стоянова. "Пропуснат е например моментът да се вземе решение още по времето на Тройната коалиция, да се облекчат митата за внос на нови тв приемници. Те останаха скъпи и хората, избирайки си телевизор, естествено избират от по-старите и по-евтини модели. Зрителите нямаха информация колко важна е новата технология за новата система", коментира още Мария Стоянова.
 
В данните на нито една от двете пийпълметрични агенции, които измерват зрителския интерес (GARB и Mediaresearch), няма признаци гледаемостта на каналите да се е променила, след като те са качени на мултиплекса - отбелязват от в-к "Капитал". Пазарният дял на bTV Lady е 0.8%, а на Ring.bg - 0.3%.
За да е оправдана таксата, която bTV плаща на мултиплекс оператора за излъчването на bTV Lady+1 и Ring.bg+1, трябва да е постигнат положителен ефект от това излъчванте под формата на повишена аудитория, която да продаде на рекламодателите. До момента bTV e давала пари за услуга, от която няма реална полза и вероятно затова иска прекратяване на двата цифрови лиценза.
 
На 27 март председателят на СЕМ Георги Лозанов каза, че са внесени официално искания за прекратяване на лицензите за цифрово излъчване с аргумента, че им излиза неоправдано скъпо. Той участва на 11-тото издание на Дискусионен форум за новите предизвикателства пред телекомуникационния и медийния бизнес, организиран от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията съвместно с КРС и СЕМ.
 
По неофициална информация, излъчването през мултиплекс излиза около 7-8 млн. лв. годишно за канал, като тази сума е предмет на договаряне. Казусът ще се разглежда на заседанието на медийния регулатор днес, 2 април.
 
“Безспокои ме, че тръгва обратен на цифровизацията процес. В ЕС цифровото излъчване побеждава разпространението по кабел и сателит, докато у нас може да се случи обратното, защото те се оказаха просто по-евтини. Иска ми се да намерим механизъм да спрем този процес, за да не останем в един момент само с цифровото разпространение на държавната БНТ” - каза Лозанов, но уточни, че тепърва ще се обсъжда какво да се прави. Той посочи, че законът не забранява отказа от лиценз за цифрово излъчване и регулаторът няма възможности да задължи операторите да се разпространяват по този начин.
 
"След предварителното въодушевено съдържателно осигуряване на цифровия пренос на телевизионни програми, сега се задейства обратната нагласа - че това не е добър бизнес план за производителите на съдържание. И дори има известен опит за оттегляне от този тип разпространение", отбеляза Лозанов, цитиран от "Банкеръ онлайн".
 
Председателят на КРС Веселин Божков каза, че трябват законодателни промени, но не уточни какви. Той повдигна въпроса за дискусия по евентуалното въвеждане на понятието "must offer" за телевизиите, след като е въведено "must carry" за мултиплексите. Това би означавало телевизиите да бъдат длъжни да предложат канали за цифровия безплатен ефир.
Божков отбеляза като проблем самия модел на цифровизацията : "Малко хора разбират, че процес и проблем на цифровизацията е преди всичко социален феномен. За него всеки български гражданин има право да получава определен социален пакет програми, и то безплатно".
 
По неговите думи, проблемът е и в неизползването на създадения потенциал, защото в момента има възможност за безплатно разпространение на 70 програми по цифров път. "В момента имаме от 8 до 11 програми и всеки да ги смята както иска. Чувам, че има опасност те да намалеят и в този аспект не зная какъв ефект ще търсим в процеса на цифровизация".
 
Загуба от дейността е резултатът за 2013 г. на "НУРТС България", видим от годишния отчет на компанията, публикуван на Българската фондова борса (БФБ). Дружеството е 100% собственик на "НУРТС Диджитъл" - оператор на платформата за безплатно ефирно цифрово разпръскване на тв сигнал. Според документа,  фирмата-майка има 4.8 млн. лв. загуба от продължаваща дейност, съобщава "Капитал". Преди седмица изданието съобщи, че "НУРТС България" има 7.68 млн лв загуба.