Младият режисьор Драгомир Шолев („Подслон”) избра новаторски и поетичен подход, за да представи един от великите български филми, създаден през 1972 година – „Козият рог”. Зрителите ще видят емоционалния му прочит, както и самия филм, тази неделя (26 април) от 21:35 часа по БНТ1. Шолев се е вслушал в думите на Джон Форд, че еманацията на киното е препускащ кон в близък план. На фона на препускащи днес волни коне, сякаш като ехо, ще звучат гласовете на режисьора на «Козият рог» - Методи Андонов, на сценариста Николай Хайтов, актьорите Катя Паскалева и Антон Горчев, оператора Димо Коларов. Българската национална телевизия продължава да излъчва всяка неделя любимите български филми, които зрителският вот определи в Топ 10. Мащабният проект „Лачените обувки на българското кино” привлече режисьори от новата вълна, създали своите игрални и късометражни филми след `89-та година. Те приеха предизвикателство да създадат 15-минутен късометражен филм, вдъхновен от всяко едно от големите заглавия.

На 10 май ще бъде излъчен „Крадецът на праскови”, а късометражният филм, който ще го представи, е на режисьора Давид Джамбазов. Творецът прави сериозна заявка в киното, въпреки че през годините е трупал опит в различни сфери на дейност – дипломиран физик от Калифорнийския технологичен институт, търговец на акции на Уолстрийт, продуцент в областта на експерименталния театър в Ню Йорк. Възпитаник е на Пражката киноакадемия и е работил като асистент директор на продукция в независимия пълнометражен филм „Imogene“, с участието на Анет Бенинг и Мат Дилън. На 17 май следва комедията „Господин за един ден”. Филмът ще бъде представен от режисьора Димитър Коцев – Шошо. Неговият късометражен филм “Отражение” спечели наградата за дебют на Националния фестивал на киното във Варна през 1995 г, а “Шопинг” бе финалист на конкурса „Джеймисън” за късометражно кино и получи специална диплома на Фестивала на българското кино “Златна Роза”. Димитър Коцев – Шошо доби широка публична популярност с „Лора от сутрин до вечер” и хитовия сериал на БНТ „Четвърта власт”. Драматичната история на англичанката Фани Хорн и йезуитът отец Ередия от „Осъдени души” по романа на Димитър Димов зрителите могат да гледат на 24 май.

Предизвикателството да представи кинокласиката е на режисьора Филип Андреев. Неговите филми „Малкият принц” и „Срещата” бяха селектирани за „София филм фест” в конкурса „Джеймисън” за късометражно кино. „Малкият принц” взе голямата награда на „София филм фест на брега” и участва в престижни фестивали в Германия, Франция и Мексико. Последният филм от Топ 10, по чието заглавие е и името на кинопроекта - „Лачените обувки на незнайния воин” - ще бъде излъчен на 31 май. Късометражният филм към него е на режисьора Павел Веснаков. Негова е „Златна роза” от 2012 година за късометражната новела „Парафиненият принц”, а миналата година Веснаков спечели Голямата награда на авторитетния фестивал за късометражно кино в Клермон-Феран, Франция, за филма си „Чест”. Досега зрителите видяха съвременния режисьорски поглед на Николай Василев към филма „Всичко е любов” и на Светослав Драганов към „Вчера”. Режисьорът, който стигна най-далеч в надпреварата за „Оскар” за чуждоезичен филм - Стефан Командарев – представи „Оркестър без име”, а Тонислав Христов („Правилата на ергенския живот”) създаде късометражен филм за „Опасен чар”. Обявен бе и изборът на Зорница София да се включи в проекта със своята режисьорска реплика към филма „Време разделно”, който ще бъде излъчен на 3 май. Големият финал на „Лачените обувки на българското кино” е на 7-ми юни, когато на специална гала вечер ще разберем кой е любимият филм на България.

Гледайте любимите български филми от Топ 10 всяка неделя от 21:30 часа само по БНТ1!