Обществената телевизия ще излъчи документалния филм „Бай Захари“, посветен на самоукия режисьор, чийто филми го отвеждат до най-големите международни фестивали

В събота (16 октомври), от 21:00 ч., БНТ 1 ще излъчи епизод от поредицата „БНТ Представя“ - „Бай Захари“. Филмът е посветен на 110-та годишнина от рождението на Захари Жандов, един от основоположниците на българското документално и игрално кино. Режисьор на филма е Олег Ковачев, а оператор – Свилен Боянов.

Макар и самоук творец, Захари Жендов постига редица международни отличия. Неговата работа го отвежда до Фестивала в Кан и му носи първото международно отличие за българското кино – голямата награда за документален филм на фестивала във Венеция за филма „Хора сред облаците“. 

Във филма за Захари Жандов, „Бай Захари“, зрителите ще научат интересни факти за живота и работата му. Актрисата Гинка Станчева разказва за спомените си от снимките на филма „Земя“ и участието на филма в конкурсната програма на фестивала в Кан – първият български филм, стигнал до официалната селекция. Тя разказва и впечатляващата история, в която се поява на червения килим в българска носия. Бойка Велкова се връща в спомените си за снимките на филма „Боянският майстор“, за това как Захари Жандов я избира и за жертвите, които е дала в името на тази роля. Проф. Вера Найденова и проф. Божидар Манов представят творчеството на самоукия режисьор, успехите и новаторството му в българското кино, личността Захари Жандов и всеотдайността, с която е помагал на младите. 

Гледайте предаването „БНТ представя“ в събота, 21:00 ч., по БНТ 1.