На 15 февруари в предаването „Откакто свят светува“ от 11:30ч. по БНТ 2 ще гостува младата народна изпълнителка Боряна Василева. Занимава се с народно пеене от малка и въпреки крехката си възраст печели редица награди, сред които „Орфеева дарба“ и „Орфеево изворче“. Към момента е част от международния проект „Еструна“ под диригентството на доц. Георги Петков заедно със световно известни музиканти като Антонио Форчоне и Арканхел. В кариерата си има многобройни турнета и концерти в чужбина – Полша, Германия, Унгария, Испания Франция, Турция, Сърбия и много други.

В предаването тя ще зарадва зрителите с песни от граовския край. Боряна Василева ще запознае зрителите и с приказки за орисниците и хорската съдба. А разказът й за любовта, песните и живота, ще въвлекат зрителя в пъстрия живот на твореца, отдаден на опазването на българския фолклор и традиции, както и ще разкрие смисълът и символиката в приказките за орисията и съдбата.

Със своите успехи, Боряна Василева доказва, че е отговорен млад изпълнител, който работи всеотдайно за съхранението на българския дух и култура. За своя цел е поставила да представя на публиката непопулярни песни от различните фолклорни области в България. С творчеството си, Боряна Василева доказва, че съвместимостта между съвременния живот и традициите е абсолютно възможна.

***

„Откакто свят светува“ е предаване, отдадено на богатството на българските традиции и фолклор. Екипът среща зрителите с различни обреди, преминали през времето и достигнали до наши дни. То се занимава с тяхната символика и смисъл и запознава зрителите със съвременния живот на традициите.