Обявиха номинираните в категория „Литература“. Гласуването за тях продължава до неделя

Една от най-иконичните двойки на българската музикална сцена – Катя и Здравко от дует Ритон спечели вота на зрителите за „Любимците на България“ в категория Популярни двойки. Двамата са заедно вече 46 години, както на сцената, така и в живота, а публиката им отреди първото място в силна класацията с Богдана Карадочева и  Стефан Димитров, Александра и Даниел Петканови, Радина Кърджилова и Деян Донков, Иван Христов и Андрей Арнаудов, Илияна Раева и Наско Сираков, както и водещите на 100 % будни – Мария Андонова и Стефан А. Щерев.

„Любимците на България“ продължава с гласуването в категория Литература, в която водещият Миро представи писателите, събрали най-много зрителски предложения. Гости и коментатори в студиото бяха Гери Турийска, Светлозар Желев, Андрей Захариев и Георги Милков.

Георги Господинов 

Георги Господинов е един от най-актуалните съвременни автори. Неговите романи оглавяват класациите и печелят редица престижни конкурси, а „Естествен роман“ е най-превежданата българска книга след 1989 г. – публикувана на 21 езика.

Стефан Цанев

Писателят и драматург Стефан Цанев е многократен носител на редица престижни театрални и литературни награди, както и на почетния орден „Стара планина“. Негови стихове са превеждани на всички европейски езици, на китайски, монголски, арабски и иврит, а пиесите му са играни в повече от 200 театри в България и по света.

Недялко Йорданов

Поет, писател, драматург, музикант и общественик, Недялко Йорданов създава едни от най-красивите стихове. Той е носител на награда „Златен Орфей“ за цялостно творчество. Текстовете му оживяват в някои от вечните български песни като „Не остарявай любов“, в изпълнение на Михаил Белчев и „Някога, някога“ на Георги Минчев.  

Здравка Евтимова

Здравка Евтимова е автор на кратки разкази, публикувани в над 30 страни по света, а нейни творби са част от учебните програми в Дания и САЩ. Тя е носител на редица национални и международни награди.  

Галина Златарева

Галина Златарева е автор и издател на книги за деца и романи за възрастни, публицистика, хумор и сатира. Нейни произведения са публикувани от различни издателства в техни учебници и помагала за ученици, наред с творби на български класически автори. Мащабното ѝ произведение за финалните борби за освобождаване на българите от османска власт с главен фокус върху личността на Георги Бенковски, романът „Медальонът“ има цели 5 издания и влиза в топ 50 на класацията „Европейски роман на годината“ за 2010 г.

Михаил Вешим

Писателят и сценарист Михаил Мишев, известен с псевдонима си Михаил Вешим е автор на стотици разкази и фейлетони. Негови разкази са включени в Антология на световния хумор, публикувана във Виетнам, наред с разкази на Марк Твен и Уди Алън. Заедно със сатирика Васил Сотиров, получава Националната награда за цялостно творчество в областта на хумора и сатирата „Райко Алексиев“, а романът му „Английският съсед“ е една от двете български книги номинирани за литературната награда на Европейския парламент. 

Алек Попов

Той е автор на романите „Мисия Лондон“, „Черната кутия“ и няколко сборника с разкази, но пише също радиопиеси, излъчвани по Българското национално радио (БНР) и сценарии за игрални и документални филми. 

Припомняме, че златният медал в категория Спорт, зрителите връчиха на Ансамбъла по художествена гимнастика, а в категория Кино и театър – на Мариус Куркински.

Видеата на номинираните в категория Литература на „Любимците на България“ може да гледате на bnt.bg/lubimcite. Гласуването за тях продължава до неделя, 17 октомври.

Гледайте „Любимците на България“ всеки четвъртък от 21:00 ч. по БНТ 1 с водещ Миро