"Игра на хакери" е новият документален филм на журналиста Николай Минков, който ще бъде излъчен утре вечер в 22:30 ч. в рубриката "В кадър". В студиото на "Денят започва" авторът на филма заяви, че във все по-кибернитизиращата се, дигитализираща среда, в която живеем, самите ние не осъзнаваме колко сме уязвими от злонамерени прониквания в т.нар. наши интернет свързани устройства.

Докато работим в мобилните си устройства, дори не подозираме, че в същия момент някой с много добри познания в сферата на компютърните технологии може да сканира нашата карта и пароли. По този начин той може да проникне в нашите данни, да източи банкови кредитни карти. Може да бъде изличен и нашият електронен профил - например този в НОИ. 

 

Другият гост в нашето студио - Красимир Коцев, специалист по киберсигурност, беше категоричен, че трябва да поддържаме сигурността като правим обучение на хората за киберсигурност, защото най-уязвимата точка е човек, който е най-податлив и може да бъде склонен към хакерски атаки. Важно е мрежата ни да е сигурна и ние редовно трябва да извършваме проверка доколко мрежата ни е защитена и кои са най-слабите точки в нея, за да можем да ги предпазим.