След шест сезона в ролята на ексцентриания и колоритен профайлъра Клои, актрисата Одил Велмен се сбогува с "Профилиране" в началото на седми сезон и предаде щафетата на Жулиет Роде, която поема отговорната ѝ работа в участъка в ролята на психолога Адел, като играе успоредно и нейната близначка Камил.

По повод премиерата на осми сезон на „Профилиране“ по AXN този месец, Жулиет Роде отговори на няколко кратки въпроса:

Как стигнахте до тази роля, добила толкова популярност не само във Франция, но и по цял свят?

Жулиет Роде: За всеки актьор, получаването на подобно предложение е истински подарък, макар, че в същото време е и доста рисковано. Да наследиш един толкова харесван и специфичен образ, като този на Клои и да изграждаш характер на гърба на нейната ярка и силна индивидуалност никак не е лесна задача. Напълно бях наясно с проблемите и един от основните ми страхове беше свързан точно с това – как ще поема щафетата и дали зрителите ще възприемат героинята ми. За щастие, продуцентите заложиха на изпитана формула, според която зрителите имат по-голямо доверие на характер, който не им е напълно непознат, а Адел вече беше част от семейството на „Профилиране“, като дебютът ѝ беше в 4-ти сезон, а после се появ и в 5-ти, и в 6-ти. С героинята ми сериозно се припокриваме в това отношение – и аз трябваше да се впиша във вече изградена среда, защото колегите ми бяха работили заедно вече четири сезона, когато аз се появих. Но, така или иначе тази промяна е факт, а и тя не засяга само мен – всички в екипа трябваше да се адаптираме към ситуацията.

Какви са разликите и приликите между Адел и Клои?

Това, което ги сближава най-вече е травмата, която и двете са преживели като деца. Но и двете трансформират този драматичен, ранен опит по различен начин. Клои е с леко детинско поведение, а Адел е в бунтарския, тийнейджърски стил. Другото, което ги обединява са техните умения в криминологоята – и двете са блестящи профайлъри, но личностите им нямат нищо общо. И двете са обърнали страданието си в сила, за да правят добро, но го правят по различен начин.

Сложно ли е да играете ролите на двете близначки?

Да, по-трудно, но също така е много приятно. Преминаването от един в друг образ в един и същи ден, не е само промяната в дрехите. Трябва да се поставя в друга кожа, да се движа и да мисля по различен начин.

Адел и Рошер са имали история в миналото. Ще пламне ли искрата отново?

Сега те работят заедно и това е различно. Разбира се, макар и пасивно, желанието, което изпитват един към друг, продължава и в този сезон. Адел храни дълбоко възхищение към Рошер, защото той е всичко, което тя не е. За Рошер пък от другата страна е трудно да устои на личността на Адел - силна и крехка в същото време.

Филип Баз в ролята на комисар Рошер също мълчи загадъчно, относно евентуалната развръзка на любовния фронт:

„Знам, че всички много се интересуват дали отношенията ни с Адел ще се развият и дали любовта ще пламне отново за нас. Но за съжаление ме питате нещо, което няма как да ви издам. А и никога не съм разбирал, защо искате да научите подобна важна информация в аванс. Имаме действие, което се развива по един или друг начин, и когато това действие е проследено във всичките му детайли и нюанси, удоволствието за зрителя следва да е пълно. Та на въпроса ви – гледайте, гледайте и ще разберете (смее се)“.

А за да разберете, гледайте новия, осми сезон на „Профилиране“ от 13-ти юли, всеки петък от 21:00 по AXN!