От днес в България стартира новият телевизонен канал „Първа програма“.  Телевизията ще излъчва българското кино, знакови кинопрегледи, уникална музикална програма и култови кадри на новинарски емисии, които не се излъчват в нито една друга телевизия и не могат да се намерят никъде в интернет пространството.

„Първа програма“ съживява спомените за Народната република навръх 9-и септември
 
Новият канал ще е първият телевизионен кооператив в България

Идеята за създаване на соц-телевизията идва от повишения интерес на обществото към епохата на социализма
Телевизията тръгва по кабелните оператори в страната и онлайн на www.parvaprograma.com
 
Точно 75 години след знаковия деветосептемврийски преврат стартира новата кабелна телевизия с покритие в цялата страна "Първа програма", която ще показва автентични исторически кадри от периода 9 септември 1944 – 10 ноември 1989.
Желаещите да получат ретро-телевизията, могат да се обърнат към своя кабелен доставчик, за да разберат как да я добавят към своя програмен пакет. Каналът може да бъде гледан и онлайн на адрес: www.parvaprograma.com. На този етап създателите на телевизията няма да се афишират публично, защото се опасяват от излишно политизиране на проекта, което да опорочи техния труд.

Създателите на "Първа програма" твърдят, че целта на новата телевизия е да съживи спомените за живота преди 9-и септември и гарантират, че техният проект няма да бъде политически обагрен или свързван с една или друга партия. Целевата аудитория на новата кабелна програма ще са носталгиците „по онова време“, както и любопитните по историческите хроники в периода 1944-1989-а година.

Ретро каналът връща старите ленти

„Идеята за създаване на соц-телевизия идва от повишения интерес на обществото към живота в епохата на социализма в последните години, включително и от по-младото поколение. Крайно време беше този интерес да прерасне в нещо по-голямо като телевизионен проект. Филмите, предаванията и културната програма ще са без аналог в друг национален или регионален канал“, обещават създателите на телевизията.

Зад проекта стои близо година труд на екипа на телевизията, които са събрали хиляди архивни кадри. Може би най-интересната част на ретро канала ще бъде неговата развлекателна част. Богата музикална селекция ще радва носталгиците по времето на социализма с избрани песни от златната история на българската естрада. „Черешката на тортата“ ще бъде филмовата програма, която готви много изненади за зрителите с незабравими ленти от българското, съветско и братско кино, пленяващи дъха сериали и кинопрегледи, проследяващи една от най-знаковите епохи от историята на България.

Зрителят ще бъде и продуцент в уникалния телевизионен кооператив

„Първа програма“ ще функционира на кооперативен принцип. Публицистиката вече няма да е зона за избрани, а всеки ще може да предложи своя идея за предаване, да изпрати снимки или да разкаже гледната си точка за живота по време на българския социализъм.

По-активните зрители ще имат възможността да разработват програмата на телевизията заедно с редакторския ѝ екип като водят свое предаване. От телевизията редовно ще дават „пионерско поръчение“ за всички доброволци, които помагат за развитието на канала като им предоставят специални награди!
 
Можете да се обърнете към своя кабелен оператор, за да разберете как да включите „Първа програма“ към своя телевизионен пакет.

Телевизията може да гледате през Facebook и сайта на телевизията - http://www.parvaprograma.com/