В новия епизод на документалната поредица, реализирана от регионалния център на БНТ в Благоевград – „Олтарите на България“, зрителите ще се запознаят със „Светините на Баничан“.

Баничан е селото с най-много храмове на глава от населението. При 589 жители в селото има пет стари и три строящи се църкви, параклис и манастир. Факт без аналог в националния ни духовен живот.

Християнските светини на Баничан са ни особено нужни и скъпи и днес, защото са памет за вълненията и страданията на предците ни, опазили род и вяра. Не пропускайте да се потопите в атмосферата на това свято и мистично място с необикновена аура и достолепна история.

Гледайте „Олтарите на България“ в неделя (22 ноември 2020 г.) от 19:30 ч. по БНТ 2.

 

За предаването

„Олтарите на България“ е документална филмова поредица, реализирана от РТВЦ Благоевград. Предаването проследява емблематични събития и факти от българската история, а личностите, които попадат във фокуса на камерата, са неразделна част от духовната карта на България. Поредицата представя уникални кадри от исторически и свети места в Югозападна България, както и забележителности, които отдавна не са в пределите на страната.

Повече за предаването: https://bnt.bg/bg/a/oltarite-na-blgariya