Знаете ли какво закусват най-добрите готвачи у нас? Пренасяме се в кухнята на „Мастършеф”, сезон 5. Там ни посреща шеф Силвана Роу, новото попълнение в прецизното кулинарно жури. Големият старт на „Мастършеф” е на 25 февруари точно в 21 часа по bTV.

Първата дама на кулинарния свят - шеф Силвена Роу. Нейният ден започва и свършва в кухнята, защото остават само 3 седмици до старта на кулинарния формат „Мастършеф”.

Как започва нейната закуска, какви ритуали има и какво включва в менюто си:

Аз имам много стриктен ритуал относно закуска, но и относно всичко съм много стриктна. Вярвам в ритуалите и много обичам хубавите и добрите навици и закуската ми винаги е свързана с един много висок енергиен заряд. Аз не обичам тежки закуски, много рядко ям яйца. Аз съм почти веганка и по принцип избягвам млечни продукти. Избягвам захар 100%, при мен, в моите ядения избягвам на сто процента навсякъде да има захар. Закуската ми винаги е направена от два елемента, единият, от който искам да ви покажа днес. Аз много чета и много се интересувам от силата на така наречените суперхрани. Има два вида супер храни, едните са такива като сладкия картоф, спанака, кейла, авокадото, киселото зеле, но другата супер храна е много, много по-силна, много по-властна и просто тя е суперхрана, която променя някои генетични елементи от нашия живот. Това са супер храните на древните ацтеки – асаито, асаи пудра, мачата, макуито, което друг вид боровинка.

От къде идва ваша страст, как се ориентирахте към супер храните?

Моят интерес идва най-вече от моя егоистична гледна точка. Аз не искам да показвам никакви елементи на възраст и затова не говоря да изглеждам красиво и да нямам бръчки, говоря за виталност. Искам да имам енергия, искам да имам сила точно толкова много, когато съм имала на 20-30 години. Една от любимите ми супер храни е прахчето от меда и в България, и не е много скъп. Ако трябва зрителите да запомнят нещо, е, че трябва всеки ден по тяхната закусчица да си го сложат. Дали е тост с авокадо, дали е тост с масло, дали е циганска баница, трябва да си го поръсят отново – това ти дава блясък, дава ти виталност. Това е нещо, което аз всеки ден го правя. Толкова например, то е красиво, изглежда абсолютно сякаш е изкуствено, но това са натурални цветове. Това е базирано на чия, аз много обичам чия. Семето на чията е нещо много, много потентно и много повече желязо от спанака и много повече антиоксиданти от сините боровинки. Много повече витамин ц от лимон, но е като пясък, абсолютно няма вкус.

Аз понеже не ям млечни продукти го топя за два-три часа или на вечерно като си легна, преди да си легна го топя в кокосова мляко, в бадемово мляко и на сутринта то набъбва и е чудесно да се яде. Прибавила съм една лъжичка пудра. Тя е от една специална супер храна - драконовият плод. Той е тук и тук сърцето и звездичката са мои направени от драконовия плод.

Отгоре сега ще го завърша с кокосов крем, който е разбит, за да може да е супер красив, но пак няма да слагам млечен крем, няма да слагам сметана. Ще си поставя малко цветенца и знаете ли, ние ядем с очите си и представяте ли си като ядете нещо красиво, как ще се почувствате отвътре.

Имала ли сте случай да промените живота на някой с нов начин на хранене, използвайки супер храни?

О, да. Аз затова живея. Сега ще ви кажа най-близкия пример до моето сърце. Моят съпруг, който изглежда прекрасно, но има генетично наследено много високо кръвно налягане и аз му отказах. Не казвам, че докторите не са хубави, напротив, аз много вярвам в тях. Кръвното му беше кошмарно високо, не мога да ви кажа, беше 180 на, не знам си какво, но сега му е много намалено, но аз смених коренно неговия начин на хранене, освен това вкарах много спорт, който той не правеше преди. Освен това аз имам много клиенти, аз имам много кралски особи в Дубай и резултатите ги виждам и ги знам, децата ми, майка ми.

Навярно семейството на шейха доверява именно на вас своето меню, как изглежда то?

Например сега Рамадан идва и Рамада, понеже пости….. миналата година готвих за него и неговото семейство само веганска храна, но не е лесно, защото това не са салатки, не са картофки. Например аз правя кюфтета, аз правя пица… Но той и децата му, той има много деца, неговите деца също много започнаха здравословно да ядат, но аз имам и много други клиенти, които просто вярват в лекото, чисто, здравословно ядене. Много е важно какво ядем, много е важно как се храним, не само да блестим и да излъчваме енергия и позитивност, да се радваме на нашите деца и внуци и правнуци.

Последвайте примера на Силвена Роу за здравословно хранене и ако искате да се насладите на още от нейната цветна магия, може да последвате „Инстаграм” профила й, там ще намерите още предложения, включващи здравословни храни.