Софийски градски съд (СГС) обяви оператора "Макс Телеком" ООД в неплатежоспособност с начална дата 31 декември 2016 година.
Решението на съда е взето вчера и вече е вписано в Търговския регистър. Делото е заведено от "М Сат Кейбъл" ЕАД, като компанията трябва да получи общо 116 хил. лева. В хода на производството става ясно, че "Нокиа Сълюшънс енд Нетуъркс" ЕООД е кредитор с 2,3 млн. лева по договор от март 2014 година. "Макс Телеком" имаше и договор за овърдрафт до €17 милиона с ПИБ, като банката пристъпи към принудително изпълнение.

Вещото лице на съда констатира, че от 2012 до края на 2017 г. собственият капитал на "Макс Телеком" е отрицателен, с изключение на 2015 г., а задълженията достига 47 милиона лева към края на миналата година. Лицензът на "Макс Телеком", заложен в ПИБ, бе придобит от "Ти.ком" през септември м.г. Дружеството също има кредит към същата банка в размер на 41 млн. лв.Собственик на "Макс Телеком" бе Даниил Купсин, който е с руски произход. Той закупи компанията от Красимир Стойчев през 2013 г. През 2017 г. имаше преговори "Булсатком" да купи "Макс Телеком", но те не доведоха до сделка.