Vivacom подготвят представяне на  "Vivacom 5G" мрежата си. През последните няколко дни наблюдаваме строежа на интресна изложбена палтка пред сградата на Vivacom в София на бул. Цариградско Шосе. От вчера същата вече има надписи Vivacom 5G, както и подиум вътре с брандирани зад него стени отново с надписи Vivacom 5G. Вероятно съвсем скоро компанията се подготвя за представянето на своята 5G мрежа. За сега това, което виждаме пред сградата на телекома е единственото, което знаем. Надяваме се от Виваком да ни изненадат приятно и да пуснат мрежата си в "продъкшън", а техните клиенти да се насладят на 5G изживяване.

Какво обаче ни дава 5G?

5G e петата генерация на технологатя на клетъчните мрежи. За разликата от предшественика си 4G (или 4. поколение), който предложи изключитено високи скорости до 100-150Mbps, то "air latency" остана все още бавно. Този проблем решава 5G. Според спецификацията на технологията търсеният тарген за "air latency" е около 1-3ms, въпреки, че в спореди редица ранни тестове в реални условия технологията показва 6-8ms, което е изключитено малко за разлика от 30-50ms при 4G. Скоростите на 5G също са в пъти по-високи и достигат до 10Gbps.

Да се притесняваме ли от 5G?

Отговора е ясен точен и конкретен: НЕ. През последната година в интернет плъзнаха редица слухове, че 5G е вреди, може да предизвика рак и че птици падали от небето при пускане на 5G клетки. Естествено това са неверни неща написани от хора без никакво понятие от технологията, начина и на работа и нивото на облъчаване и покритие. За съжаление много хора повярваха, разпространиха слуховете и всяха паника. Това, което бих ви посъветвал е да се сещате за едно меме с написан цитат "Не вярвайте на нищо написано в интернет" с автор Ейбрахам Линкълн.

 

Екип ТВНовини пожелава успех на Виваком с представянето на 5G мрежата им.