На 16 ноември се навършват точно 30 години от официалната премиера на филма „Сам вкъщи“, който спечели близо половин милиард долара и е задължителен по Коледа за всеки дом в Източна Европа и на много места по света.

В края на 80-те години американският продуцент, режисьор и сценарист Джон Хюз тръгва на екскурзия и за да е подготвен, си прави списък на нещата, които не трябва да забравя. Тогава на шега си казва, че най-важното е да не забравя децата си и осъзнава, че това ще е много забавен сюжет за филм.

Така продуцентът, който почина през 2009 г., започва да преговаря със студиата, за да намери финансиране. Той е убеден, че може да направи филма за по-малко от 10 милиона, но дори тази малка (по стандартите на Холивуд) сума се оказва твърде трудна за намиране, защото никой не прогнозира голям успех на филма.

В крайна сметка филмът получава зелена светлина и бюджет от 18 милиона долара. И изведнъж той се превръща в най-успешният филм на 1990 г. и един от най-обичаните за всички времена.

Най-голямата звезда на филма е Маколи Кълкин, който при излизането на филма е едва на 10 години. Той вече е имал известен опит в киното и е работил с режисьора Крис Кълъмбъс, който се спира на него, след като преди това прослушва 200 други деца.

За броени дни след премиерата на „Сам вкъщи“ Маколи Кълкин се превръща в най-търсеният млад актьор в Холивуд и в най-популярното дете звезда на 90-те.

В ролята на родителите на Кевин са актьорите Катрин О‘Хара и Джон Хърд, който почина през 2017 г. Преди време в интервю Катрин О‘Хара сподели, че продължава да поддържа връзка с порасналия вече Маколи Кълкин, а той пък винаги я нарича „мамо“.

В ролята на престъпника Хари, който опитва да обере дома на семейство Макалистър заедно с глупавия си приятел Марв, създателите на филма са искали да включат някоя по-голяма звезда. Първоначално са водили преговори с Робърт де Ниро, но те са неуспешни. В крайна сметка успяват да се доберат до големия актьор Джо Пеши, звезда от филма „Разяреният бик“, който същата година участва във филма „Добри момчета“ и получава „Оскар“.

Забавен факт е, че във филма участва и по-малкият брат на Маколи Кийрън. Младежът, който днес е телевизионна звезда с номинация за наградата „Еми“, по онова време е бил едва на 7 години и не е бил съвсем наясно какво се случва. Той присъствал само на един снимачен ден и дори не е разбрал, че брат му изпълнява главната роля, докато не са отишли на кино.