Премиерата е на 6 декември в кино „Люмиер Лидл“ С документалния филм „Последен концерт“ започват събитията, посветени на 70 години от рождението на големия диригент Емил Чакъров.

Филмът разказва историята на един творец, който сбъдва мечтата си да стане ученик на Караян, прави световна кариера в епохата на студената война, успява да работи с някои от най-големите музиканти на своето време, да направи записи, които да влязат в каталога на SONY Classical, да създаде Новогодишния музикален фестивал, и който не пожалва усилия в опитите си да постави България на световната музикална карта. Режисьор и продуцент на лентата е Георги Тошев, а екипа допълват още Аглика Карастоянова, Ема Константинова и Румен Василев. Във филма зрителите ще видят Анна-Томова Синтова, Стефка Евстатиева, Георги Йорданов, Матиас Вогх, Зелма Алмалех и други, а премиерата е на 6 декември от 18:30 часа в кино „Люмиер Лидл“.

Съпътстващата програма ще бъде допълнена със записи на диригента, реализирани през първите четири години на Новогодишния фестивал. Сред заглавията, които публиката ще маже да види и чуе в кино „Люмиер Лидл“ с участието на Фестивалния симфоничен оркестър са: „Чайковски – симфонии №4 и №5“ на 7 декември от 18:30 часа; „Верди – „Реквием“ на 8 декември от 16:00 часа; „Бетовен – симфония №9“ на 10 декември от 18:30 часа и Хайдн – оратория „Сътворението“ на 11 декември от 18:30 часа.

На 12 декември от 18:30 часа в кино „Люмиер Лидл“ ще бъде представен и филмът „Като дъх музика“ I и II част, посветен на Маестрото, с режисьор Светла Фингова, оператор Борислав Илиев и сценарист Екатерина Дочева. „Да, Чакъров знаеше колко е талантлив и това за него беше не привилегия, а отговорност. Всяка стъпка, всяка идея се обмисляше бавно и задълбочено“, споделя Дочева.

Същият ден от 17.00 часа в Литературен клуб „Перото” ще се състои среща-разговор с вход свободен за публиката, посветена на великия диригент, създал Новогодишния музикален фестивал с участието на цигуларя Минчо Минчев и други колеги и съратници на Чакъров. Постоянна изложба с негови фотографии посетителите в НДК могат да видят от 5 декември до 1 януари.

Билети за панорамата с филми и концертни записи на диригента Емил Чакъров са в продажба на касите на Билетен център и онлайн на tickets.ndk.bg.