Филмът на БНТ „Мечтата Еверест“ получи наградата за най-добър български филм от 14-тия Международен фестивал на планинарския филм в Банско. Форумът събра участници от редица държави с продукции, посветени на алпинизма и екстремните изживявания.

„Мечтата Еверест“ е посветен на родната експедиция, която през 1984 г., начело с Христо Проданов, тръгва към най-високия връх в света, и на всички други мечтатели, дръзнали да покорят осемхилядника. Режисьор на лентата е Николай Стоянов, сценарист – Благовеста Такова, оператори са Огнян Колчаков, Мартин Велчев и Георги Танчев.

Историята в „Мечтата Еверест“ започва от февруари 1984 година, когато 24-ма българи поемат по пътя към Еверест. Участникът в експедицията Дойчин Василев ги нарича Dream team, това са най добрите алпинисти на България. Маршрутът е по Западния гребен, известен като Жестокия път, неповторен след нашата експедиция. Два месеца по късно – на 20 април Христо Проданов става първият човек в света, изкачил за рекордно кратко време и без кислород Еверест. Той обаче не успява да се върне и остава завинаги в прегръдките на мечтата си. През следващите 30 години върха атакуват още няколко наши алпинисти – Дойчин Василев, Петко Тотев, Дойчин Боянов, Христо Христов, Методи Савов, Иван Вълчев, Кирил Досков и Николай Петков, както и първата наша сънародничка – Петя Колчева.

В „Мечтата Еверест“ са използвани кадри от филм на оператора на БНТ Милан Огнянов, който преди 30 години изкачва Еверест заедно с нашата експедиция. Височинните записи са дело на алпиниста Методи Савов. За да ги върнат към спомените, които остават за цял живот, авторите са направили и интервюта с някои от главните герои в София.