След двойна премиера в София и Панагюрище през октомври, “Танцът на пингвините” тръгва в кината утре, 6 ноември. Продуциран от българския полярен изследовател и ръководител на всички досегашни 28 български експедиции в Антарктида - проф. Христо Пимпирев, филмът ще може да бъде видян не само в София, но и в страната. Първите градове, които ще го излъчват, са Варна, Пловдив, Велико Търново и Разград.

Месец преди да бъде обявена глобална коронавирус пандемия, маестро Спасов потегля с българска експедиция към най-студената точка на Земята, и се завръща оттам буквално дни преди светът да бъде затворен. “Танцът на пингвините” е художествено-документален прочит на Антарктида от големия български музикант и проследява неговото едномесечното пътуване дотам и обратно. Заедно, на най-студеното място на Земята, маестро Спасов и Християн Цвятков създават 12 пиеси за кавал и китара, които се превръщат и в първия музикален албум от Ледения континент.

Какво преживява Теодосий Спасов на Антарктида и какво представлява животът на Ледения континент през погледа на един творец, ще видим в “Танцът на пингвините”.

Режисьор на лентата е Ема Константинова, оператор - Румен Василев, носител на наградата “Златна роза” за 2020 г. в категорията операторско майсторство. Филмът ще пренесе зрителите на място, което не принадлежи на хората. Филмът е красив разказ за истинската връзка помежду ни там, където оцеляваш с помощта на непознат. И продължаваш напред, въпреки вятъра.

“Танцът на пингвините” се посвещава на проф. д-р Лъчезар Цоцорков, който приживе оказва дългогодишна подкрепа на българската антарктическа база и българските антарктически експедиции.

А каква публика са всъщност пингвините? “След всяко парче чувахме само тихи възгласи” - шегува се маестро Спасов.

Филмът “Танцът на пингвините” се реализира от Българския антарктически институт с финансовата подкрепа на фондация “Лъчезар Цоцорков”