Литература, кино, танци. Беседи на различни теми и търсене на изгубеното щастие по елипсата на един вик. И по Лорка. На испански... Испания със своята богата и разнообразна култура ще бъде в България. Достъпна, интересна и реална, но по един магичен начин. Институтът "Сервантес" и посолството на Испания в България представиха вчера богатата си културна програма за следващата година. Епицентърът на предстоящите събития ще бъдете в новото културно пространство, открито в института. "Малкото, но с големи амбиции" място, където ще бъде концентрирана магията на слънчевата страна, се казва "Пространство Сервантес" и се намира в едноименния институт на столичната улица "Света София" 3.

Там ще се проведат поредица от беседи на испански език. Входът за тях ще е свободен, а тематиката се простира от езика до футбола. Срядата ще се превърне в любим ден от седмицата за киноманите, които харесват филмите на испански език. Отново с вход свободен и на същото място ще бъде представена поредица съвременни испански комедии - разбира се, със субтитри на български език. Сред заглавията, които ще бъдат прожектирани, се нареждат "Братовчеди", "Извънземното", "Мъртъвците бързат" и "Родена, за да страда". Ще бъде представена и поредицата "Жените зад камера". А през пролетта предстои и работно ателие за специалните ефекти в постпродукцията. Училищен театър на испански ще покаже какво са подготвили учениците от езиковите гимназии в България. Представленията са на 13 и 14 февруари.

Преди това обаче ще гледаме "Изгубеното щастие или елипсата на един вик" - спектакъл на Николай Младенов и Петя Попова по текстове на Федерико Гарсия Лорка. Мястото е зала Underground на Театрална работилница "Сфумато", датата е 21 януари, а началният час - 19,00. През януари е и първата от предстоящата поредица срещи с утвърдени имена от света на литературата. На 29 януари от 18,30 ч в Greenwich Book Center на бул. "Витоша" ще гостува писателят Бернардо Ачага. Той е сред най-известните писатели на баската литература. Книгите му са преведени на повече от 30 езика. Романът му "Обабакоак", който е издаден и на български, е носител на редица отличия, сред които и Националната награда за литература на Испания.

Специално внимание ще получат и танците, и гастрономията на Испания. Идеята е да се излезе от затвореното пространство на института и да се използват улиците. Организаторите обещаха, че това ще бъде само началото. И се надяват омагьосаните от темперамента на Испания да стават все повече и повече.

Източник: https://www.trud.bg