Популярният сайт на Амазон - IMDb предлага Топ 10 на предстоящите през годината заглавия по степен на очакванията към тях. Ето и списъкът:

10. "Соло: История от Междузвездни войни"
(премиера в България - 25.05.2018)
Подробностите от сюжета се пазят в строга тайна, а изпълнителят на главната роля - Олдън Еренрайк бе оповестен през лятото на 2016 г. 28-годишният днес калифорниец бе избран сред 4000 кандидати. Той ще изиграе разбойника, станал известен благодарение на Харисън Форд през 1977 г. Идеята за игрален образ на младия Хан Соло датира от подготовката за "Star Wars Епизод III: Отмъщението на Ситите" (2005 г.), когато идеята на Джордж Лукас е била за дете от планетата Кашиик, отгледано от Чубака като негов син. Соло е трябвало да присъства по време на битката за Кашиик и да се срещне с Йода, като учителят на джедаите е щял да открие благодарение на него остатъци от дроид, чрез които Йода е щял да определи местонахождението на генерал Грийвъс, главнокомандващ дроид. Рисунките на концептуалния дизайнер Йейн Маккейг показват младия Соло като негоден за нищо лентяй, пълна противоположност на зрелия герой по-късно.

Героят обаче не се появява нито в Епизод III, замисленият тв сериал "Star Wars: Underworld" също не се реализира.

9. "Мисията невъзможна 6"
(27.07.2018)
Изглежда, че последната мисия на Том Круз ще бъде директно продължение на "Мисията невъзможна: Престъпна нация" (2015) със същия режисьор и сценарист - Кристофър Маккуори и приблизително същия актьорски състав. Сред новите попълнения са Анджела Басет и Супермен от 2016 г. Хенри Кавил, като още е неизвестно дали двамата ще бъдат екранни приятели или врагове.

8. "Бандитките на Оушън"
(15.06.2018)
Дамският спин-оф на трилогията "Бандата на Оушън" предлага звезден състав, воден от Сандра Бълок в ролята на Деби Оушън - сестра на Дани Оушън (Джордж Клуни). Тя се опитва да организира обира на века.

7. "Хищникът"
(03.08.2018)
Екшън-фантастиката "Xищникът" от 1987 г. породи поредица от продължения и кросоувъри (филми в същата "вселена"), но никой от тях не бе на нивото на оригиналния филм. Този път очакванията са нови заради режисьора и сценарист Шейн Блек - не само изиграл първия герой, убит от Xищника преди 30 години, но и написал поредицата "Смъртоносно оръжие", режисирал "Железният човек 3", номиниран за "Златна камера" от кинофестивала в Кан за "Целувки с неочакван край", номиниран за награда "Сатурн" за "Последният екшън герой" и др. Актьорският ансамбъл също е силен с имена като Стърлинг Браун, Джейкъб Трембли, Ивон Страховски, Оливия Мън, Бойд Холбрук.

6. "Огненият пръстен: Революция"
(23.03.2018)
Тези зрители, които с удоволствие са наблюдавали как чудовища се бият с роботи в екшъна от 2013 година, ще получат "повече от същото" и тази година - или поне така изглежда от трейлъра, разпространен в началото на октомври 2017 г. Макар че режисьорът (Гийермо дел Торо) и звездите Идрис Елба и Чарли Хънам да не се завръщат, новият филм успя да привлече Джон Бойега от "Междузвездни войни" епизод VII (награда от Британската академия за изгряваща звезда, награда от фестивала в Кан за мъжко откритие). Той ще води историята заедно със Скот Истууд.

5. "Tomb Raider: Първа мисия"
(16.03.2018)
Очакванията са за една по-постна версия на тази адаптация на видеоиграта (Плейстейшън от 1990-те години) за археолога-приключенец Лара Крофт. В ролята е Алисия Викандер, на която предстои да се освободи от сянката на Анджелина Джоли, изиграла първите две адаптации. Запалените по новата игра от 2013 г. със сигурност ще разпознаят сцени от нея в трейлъра, който излезе на 20 септември миналата година. В него Крофт трябва да използва интелект и мускули, след като се оказва на острова, на който е изчезнал баща й.

4. "Джурасик свят: Рухналото кралство"
(08.06.2018)
Хитът от 2015 г. излезе на четвърто място в историята на боксофиса, като продаде билети за повече от 1 милиард и 670 милиона долара. Предстои да видим дали успехът ще бъде повторен. Крис Прат и очарователната 36-годишна дъщеря на Рон Хауърд - Брайс (зачената в щата Далас) Хауърд - се завръщат в ролите си, а към тях се присъединява номинираният за "Оскар" Джеф Голдблъм, играл в първите два филма "Джурасик парк" преди четвърт век. Ако първият трейлър отпреди три седмици е някакъв ориентир, сюжетът отново ще бъде едно диво препускане.

3. "Дедпул 2"
(01.06.2018)
Наситената с хумор приключенска фантастика още няма окончателно пълно заглавие - тя продължава смазващия хит от 2016 година, събрал неочакваните $783 милиона. Беше неизбежно главният герой, получил прякора "наемник с голяма уста" ("merc with a mouth") и изигран с много радост от Райън Рейнолдс, да се появи отново на екран. Сценарият се пази в тайна и засега изтече само информацията, че Джош Бролин ще се превъплъти в Кейбъл - кибернетично усъвършенстван войник от бъдещето. Иновативният маркетинг, помогнал за успеха на първия филм, в момента е във вихъра си за продължението - трейлърът предлага алтернатива на това, което сме свикнали да очакваме от супергеройските филми.

2. "Черната пантера"
(16.02.2018)
Откакто героят бе въведен през 2016 г. в "Първият отмъстител: Войната на героите", феновете очакват самостоятелен филм за него. Първият пълен трейлър (публикуван в средата на октомври 2017 г.) е явно обещание за нещо различно от останалата киновселена на Марвъл. Това ще бъде и последното заглавие от тази вселена преди "Отмъстителите: Война без край", излизащ на 27 април, което показва идеята за въвеждане в супергеройски епос.

1. "Отмъстителите: Война без край"
(27.04.2018)
Епичният супергеройски сблъсък маркира началото на края... Всички филми от Марвъл-вселената водят към него, към тази битка, в която Отмъстителите обединяват силите си с Пазителите на галактиката срещу космическия суперзлодей Танос (отново Джош Бролин)... Този път не всеки ще оцелее!

"Война без край" ще бъде един от двата филма, които ще финализират т.нар. Фаза 3 на Марвъл-вселената. Заглавието е на екран близо 10 години след премиерата на "Железният човек", изстрелял нова вълна от супергеройски филми. Историята ще приключи с все още неозаглавен филм за Отмъстителите догодина (на 03.05.2019 г. в САЩ).