"Могат ли родителите да предпазят децата си, когато скриват истината от тях? Има ли “благородни” лъжи и имаме ли право на тях? Кой се справя с действителността по-лесно – големите или малките?

Тези въпроси, с които се е сблъсквал всеки родител, поставя по екстремен начин новият български филм “Писма от Антарктида”, който излиза по кината на 11 октомври. Той разказва историята на 33-годишната Диана (Ирмена Чичикова), която се мести в София с 8-годишния си син Ники (Симеон Ангелов). Момчето мечтае да стане изследовател като баща си, за когото вярва, че е на експедиция в Антарктида. Но дали това е така?

Водена от любовта и желанието си да предпази сина си, под куп фалшиви писма и колети от Антарктида, Диана крие една голяма тайна от него. Остава да разберем кое пътуване ще се окаже по-дълго за Ники – това до Южния полюс или до истината, че баща му е загинал. 

Част от снимките на “Писма от Антарктида” наистина са направени на ледения континент по време на българска експедиция до остров Ливингстън. В ролята на ръководител на българските полярници е самият проф. Христо Пимпирев, който играе себе си.

“Това е история, която може да развълнува всеки родител и да го научи на нещо. Тя наистина е драматична, но носи в себе си и приключенския и изследователски дух. В нея има също много нежност и надежда. Затова вярваме, че зрителите ще излязат от салоните не подтиснати, а с нова светлина в сърцата.”, обясни режисьорът Станислав Дончев.

В лентата ще видим още актьорите Иван Стаменов, Диана Димитрова и Мая Бабурска. Сценаристи са Теодора Маркова, Невена Кертова и Георги Иванов, които спечелиха публиката и награда “Златна роза” миналата година с хитовия “Дъвка за балончета”. Те работят и за популярните български сериали – „Под прикритие”, „Стъклен дом”, „Революция Z” и др. 

Продуценти на филма са Станисвал Дончев и Теодора Стоилова от Dynamic Arts, които също стоят зад успеха на “Дъвка за балончета”. Този път Дончев обаче поема и отговорността на режисьор на лентата, стъпвайки на опита си от  „Корпус за бързо реагиране” 1 и 2, както и сериалите „Забранена любов”, „Къде е Маги?” и „Откраднат живот“. Ключов е и приносът на оператора на филма Мартин Димитров.

“Писма от Антарктида” е създаден с подкрепата на Национален филмов център и ще се разпространява в кината у нас от “Лента” от 11 октомври. Копродуценти са Trafaret Films и Zoom Art.

“Писма от Антарктида” е поредната кино продукция, зад която като партньор застава и Нова Броудкастинг Груп като част от дългосрочната стратегия на медийната група за подкрепа на българските филми на всички платформи."

Премиерната дата за България е 11 октомври.