Около 1 милиард долара ще струва продукцията на продължението на филма „Аватар" в 3 части, съобщиха световните медии. За осъществяването на мегапроекта ще са необходими около 20 години, първите снимки започват тази година.

Освен за самите филми, бюджетът ще бъде използван и за съпътстващи продукти (т. нар. мърчъндайз): книги, увеселителни паркове, а също за спектакъл на „Сирк дьо солей", който ще бъде показан в 350 града по света. Осъществяването на проекта ще продължи, дори и режисьорът, 59-годишният Камерън, да реши да си вземе почивка.

„Аватар" излезе на екран през 2009 г. и впоследствие стана най-касовият филм на всички времена. При бюджет от 237 милиона долара той донесе на създателите си от продажбата на билети по света 2,7 милиарда долара. Първото продължение се очаква да излезе на екран през декември 2016 г., второто – година по-късно, а третото – през 2018 г.

В продълженията зрителите отново ще видят изпълнителите на главните роли Сам Уортингтън и Зоуи Салдана, както и Стивън Ланг, чийто герой, злият полковник Майлс Куорич, загина в първия филм.

Източник: https://www.standartnews.com