Без да поднесе каквато и да е била изненада, най-очакваната кинопремиера за последното десетлителие Междузвездни войни: Силата се пробужда разби всички рекорди с премиерния си уикенд не само в света, но и в България. Продължението на може би най-популярната филмова поредица за всички времена достигна приходи от над 1 милион лева с над 100 000 продадени билета. Филмът отвори на рекордните 90 екрана в цялата страна. Само първите прожекции в нощта на 17-ти срещу 18-ти декември събраха бокс офис от 100 000 лева с близо 7000 от най-ревностните почитатели на сагата. Резултатите на филма в България го превръщат в най-гледаната премиера за всички времена, както и филма с най-много натрупани приходи в своя премиерен уикенд, включително сред всички филми на Дисни.

Междузвездни войни: Силата се пробужда счупи не един рекорд и по света. Бокс офисът на филма в САЩ достигна 238 милиона щ.д., като филмът е с най-успешната предпремиера в четвъртък с 57 милиона щ.д., най-успешна петъчна прожекция и филмът с най-високи приходи за един ден със 120.5 милиона щ.д. Така също е първият филм, който успява да надхвърли 100 милиона щ.д. само за ден, както и най-бързо достига от 100 милиона до 200 милиона щ.д. Международният бокс офис също е рекорден, като приходите достигат 517 милиона щ.д. (което надхвърля два пъти производствения бюджет на продукцията). Епизод VII чупи рекордите в 19 държави и със сигурност ще влезе в семейството на филмите с бокс офис от над 1 милиард щ.д. Филмът тепърва предстои да излезе на един от най-големите пазари – Китай, където премиерата предстои на 9 януари. Първите резултати на Епизод VII дават сериозна заявка и за надхвърлянето на резултатите на научнофантастичния шедьовър на Джеймс Камерън – Аватар. Публиката дава висока оценка на филма – „А” според CinemaScore, а критиците са повече от положителни – 95% според rottentomatoes.com.

Междузвездни войни: Силата се пробужда е в кината на 3D, IMAX 3D и 4DX, като филмът се разпространява не само в субтитрирана версия, но и в специална дублирана такава за най-малките фенове на вечната киносага. През 2016 предстои премиерата на антологичния филм Rogue One: A Star Wars Story; световната премиера на Епизод VIII е заложена за 26 май 2017, антологията за Хан Соло ще е в кината на 25 май 2018, Епизод IX е предвиден за 2019, а третият филм от антологията за Междузвездни войни предстои през 2020.

За филма:

Lucasfilm и режисьорът визионер Джей Джей Ейбрамс обединяват силите си, за да ни изпратят в една далечна галактика със завръщането на голям екран на Междузвездни войни с Междузвездни войни: Силата се пробужда.

Във филма участват Харисън Форд, Марк Хамил, Кари Фишър, Адам Драйвър, Дейзи Ридли, Джон Бойега, Оскар Айзък, Лупита Нионго, Анди Съркис, Донал Глийсън, Антъни Даниелс, Питър Мейхю и Макс фон Сюдов. Катлийн Кенеди, Джей Джей Ейбрамс и Брайън Бърк са изпълнителни продуценти. Сценарият е дело на Джей Джей Ейбрамс & Лорънс Каздан и Майкъл Арнд.

Нека силата бъде с вас!