Цар Борис III е на официално посещение във Великобритания именно в годината, в която се развива действието във филма

 

Със стилно парти в емблематичния дуа на двайсетте години на миналия век беше ознаменувана българската премиера на дългоочакваното киносъбитие Имението Даунтън. Резиденцията на британския посланик в България беше домакин на ексклузивното събитие, което е част от отбелязването на 140 години от установяване на дипломатически отношения между България и Обединеното кралство.

„Имението Даунтън е най-успешната телевизионна продукция на Великобритания, гледана от милиони почитатели по света. А сега зрителите ще имат възможност да видят и внушителна киноекранизация, продължаваща историята на семейство Кроули. Интересен факт е, че действието във филма се развива именно в 1927-ма година, когато цар Борис III прави официална визита в Обединеното кралство и се среща с крал Джордж V,” сподели Нейно Превъзходителство Ема Хопкинс в своята реч по време на партито.

Именно кралска визита е и в основата на историята на Имението Даунтън. През 1927 аристократичното семейство Кроули определено не тъне в обичайния лукс заради Голямата депресия и края на Първата световна война. Но за посещението на техни кралски височества Джордж V и съпругата му всичко трябва да е по конец. Визитата им ще предизвика скандали, романтични трепети и интриги, които ще поставят на карта бъдещето на Даунтън.

А критиците вече не пестят суперлативи за най-изисканото киносъбитие на сезона.

„Филмът е изцяло, неизбежно и невероятно Даунтън“

Кевин Махер, сп. Times

„Сериалът не е на екран от едва три години. И точно навреме се завръща на сцената“

Джен Чейни, сп. New York/Vulture

„Удоволствие е да се завърнеш красивия малък свят на Даунтън“

Марли Мариус, сп. Vogue

„Филмът е възхитителна наслада“

Карин Джеймс, BBC

„Прекрасен разкош“

Лесли Фелперин, Hollywood Reporter

В Имението Даунтън се завръщат любимката на публиката Маги Смит като Вайлет Кроули, вдовицата графиня на Грантъм, Мишел Докъри като лейди Мери Кроули, Лора Кармайкъл като лейди Едит Кроули, Елизабет Макгавърн като Кора Кроули, графиня на Грантъм, Хю Боневил като Робърт Кроули, граф на Грантъм, Алън Лийч като Том Брансън, Джим Картър като иконома Карсън, Роб Джеймс-Колиър като Томас Бароу, Лесли Никол като готвачката г-жа Патмор, Филис Лоугън като г-жа Хюс и други. Към актьорския състав се присъединява Имелда Стонтън (поредицата за Хари Потър, Господарка на злото). С роли в Имението Даунтън влизат още Джералдин Джеймс, Дейвид Хейг, Саймън Джоунс, Тъпанс Мидълтън, Кейт Филипс и Стивън Кембъл Мур.

Имението Даунтън отваря врати този петък, 13 септември, само в кината.