Създателят на „В обувките на сатаната“ показва новия си сериал на фестивала в германската столица. Телевизионните сериали завземат все по-голяма територия от програмата на Берлинале. След миналогодишната международна премиера на втория сезон на „Къща от карти“ с Кевин Спейси през предстоящите февруарски дни осем тв поредици от целия свят ще се срещнат за първи път с публика от големия екран на фестивала. Новият акцент отразява не просто производствения бум на този тип продукция навсякъде по света, но и неговата жанрова революция. Тя се проявява не само в обръщането към изключително сериозни теми, считани доскоро за табу в телевизията, но и в много по-задълбоченото им психологическо разглеждане и привличането както на филмови звезди, така и на първокачествени кинорежисьори.

Географията на тази специална секция в програмата на Берлинале включва „обичайните заподозрени“: Италия, Дания, Швеция, Израел и по две поредици от Германия и САЩ. Сред най-очакваните заглавия са Better Call Saul от създателя на „В обувките на сатаната“ Винс Гилигън, израелският False Flag („Фалшиво знаме“, от англ. - б.р.) - от екипа на оригиналния сериал, послужил за американския римейк „Вътрешна сигурност “ (Homeland). В афиша са и датският „Следвай парите“ - за света на големите финансови измами, зад който стои екипът на „Правителството“, шведският „Сини очи“ - за десния екстремизъм и алтернативното гражданско правосъдие срещу големите корпорации и италианският политически трилър „1992“, който ни връща към операция „Чисти ръце“, предизвикала истинско политическо земетресение в Италия преди 20 години.

Освен това шест нови проекта за бъдещи хитови серии ще търсят допълнително финансиране на берлинския пазар за копродукции. В центъра на вниманието са Babylon Berlin („Вавилон, Берлин“ - б.р.) на режисьора Том Тиквер („Бягай, Лола“ „Парфюмът“, „Облакът Атлас“). Неговата литературна основа са бестселърите на Фолкер Кучер, чийто главен герой е полицейски инспектор, преследващ престъпниците в лабиринта на германската столица през 20-те години.

Броени дни преди старта на 65-ото Берлинале германската столица живее с очакването на поредното бляскаво събитие. Плакатите на фестивала са окупирали рекламните пана по улиците и станциите на метрото, а ловците на автографи трескаво изучават графика на кинозвездите, които се очаква да „огреят“ града през следващите две седмици.По традиция в навечерието на Берлинале се провежда официалната пресконференция на шефа на фестивала Дитер Кослик. Тази година той запази за
нея обявяването на пълния състав на официалното жури, от което досега беше известно само името на неговия председател Дарън Аронофски, режисьор на „Борецът“ (2008 г., с Мики Рурк), „Черен лебед“ (2011 г., с Натали Портман) и „Ной“ (2014 г., с Ръсел Кроу).

В отговорната мисия по разпределение на наградите той ще се консултира с още двама режисьори: родената в Перу Клаудия Льоса, носителка на „Златна мечка“ през 2009-а с „Млякото на скръбта“, и един от най-успешните съвременни азиатски кинематографисти Бонг Йон-хо, чийто хорър „Хазаинът“ (2006 г.) е най-гледаният филм в Република Корея на всички времена.Две европейски звезди от младото поколение също ще участват при оценяването на фестивалната селекция: французойката Одри Тату, известна с ролята на Амели Пулен, и немският актьор Даниел Брюл, нашумял с „Гуд бай, Ленин“. Продуцентското съсловие ще бъде представено от Марта де Лаурентис, наследила от съпруга си Дино една от най-реномираните марки в кинопродукцията.Най-актуалният й ангажимент е свързан с изпълнителното продуцентство на тв сериала „Ханибал“ за предисторията на героя от „Мълчанието на агнетата“ (в главната роля е датчанинът Матс Микелсен), от който предстои трети сезон по американската телевизия Ен Би Си. Още една знаменитост от малкия екран в журито е създателят на „Момчетата от Медисън авеню“ Матю Вайнер, известен още като сценарист на култовите американски поредици „Бекър“ и „Семейство Сопрано“.

Информация : https://presa.bg