Задава се шестото издание на Международния кино-литературен фестивал Синелибри, който и тази година няма да разочарова ценителите на първокласното кино. Освен че предвижда стегната и силна конкурсна програма, фестивалът ще доведе у нас една от легендите на европейската кинематография – режисьора Жан-Жак Ано! Той е един от малкото европейски режисьори с международна кариера, която обхваща повече от пет десетилетия и му носи най-престижните киноотличия в света. Триумфалният му творчески път е белязан от дълга поредица литературни адаптации, в т.ч. „Борба за огън“, „Името на розата“, „Мечката“, „Любовникът“, „Седем години в Тибет“, „Вълчият тотем“.

Синелибри 2020 ще представи над 300 прожекции на живо на 45 филма, повечето от които национални и световни премиери. Модулът с филми, състезаващи се за Голямата награда за майсторска литературна адаптация, е озаглавен „Ако всички мислеха еднакво, нямаше да има състезания“. В него присъстват 7 отбрани заглавия, вдъхновени от известни литературни произведения. Зрителите ще имат възможност да се насладят на най-новия филм на режисьора Франсоа Озон, който носи заглавие „Лято 85“, на една от най-дискутираните екранизации тази година – „Берлин Александерплац“ по монументалния роман на Алфред Дьоблин, както и на зашеметяващия датски трилър „Изключението“ на режисьора Йеспер Нилсен. Състезателната програма ще предложи и филма „Минамата“ с Джони Деп в ролята на фотограф, който осветлява екологично бедствие със смразяващи последици, и унгарската камерна драма „Пилат“ по великолепния роман на Магда Сабо. Ще имаме изключителния шанс да оценим филмовата версия на пиесата „Бащата“, режисирана от самия Флориан Зелер, с участието на звездния тандем Антъни Хопкинс и Оливия Коулман. За радост на любителите на италианското кино, конкурсната програма на Синелибри включва и филма „Връзки“ на режисьора Даниеле Лучети, който откри последното издание на Венецианския кинофестивал!

Тази година някои от членовете на журито ще бъдат представено дистанционно. В състава му влизат: Снежина Петрова – ръководител на департамент „Театър“ в НБУ и актриса със сияен талант; Милко Лазаров – продуцент и режисьор на филмите „Ага“ и „Отчуждение“, събрали десетки международни отличия; Сантяго Амигорена – уважаван аржентински писател и киносценарист; Бабис Макридис – гръцки режисьор и продуцент, нашумял с филми в жанра на черната комедия и абсурда; финландския киномайстор Мика Каурисмаки, който заедно с брат си Аки Каурисмаки е първопроходник на нова ера във финландското кино. Прочутият френски режисьор, сценарист и продуцент Жан-Жак Ано е почетен председател на журито на Синелибри 2020 и лично ще обяви носителя на голямата награда в рамките на официалната церемония по награждаване на 24 октомври в кино Люмиер Лидл. Събитието ще бъде съпроводено с премиера на книгата на Ано „Един живот за киното“, която излиза у нас за пръв път, и с прожекция на филма „Любовникът“ по емблематичния роман на Маргьорит Дюрас.

Напомняме, че фестивалът ще се състои между 18 октомври и 8 ноември в София и още седем града в страната под мотото „Възпитание на чувствата“. Значителна част от програмата ще бъде излъчена паралелно онлайн чрез платформата Neterra TV+( www.neterra.tv/plus). При строго съблюдаване на здравните мерки ще се проведат вълнуващи срещи на живо със специалните гости на фестивала във всички посочени градове. Билетите за откриването са в продажба на касите на EPAYGO, НДК и уебсайта на фестивала.

Синелибри 2020 ще се реализира с подкрепата на Столична програма „Култура”, Национален фонд „Култура”, Национален филмов център, Фонд „Култура“ на Община Варна, Община Бургас, Община Велико Търново, Община Габрово, Община Благоевград, с изключителното партньорство на Vivacom и със съдействието на УниКредит Булбанк, NESCAFE Dolce Gusto, SeeWines, Avène, Kaufland, TatraTea и Storytel. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2020 г.