След като покори сърцата и душите на Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд и на Британската академия за филмово и телевизионно изкуство, спечелвайки „Златен глобус“ и БАФТА за най-добър анимационен филм и музика, За душата на Дисни и Пиксар е готов да превземе и „Оскарите“ – той беше номиниран за най-престижното киноотличе в категориите за „най-добър анимационен филм“, „най-добра филмова музика“ и „най-добър звук“.

За душата ни отвежда на невероятно пътешествие от улиците на Ню Йорк до безкрайните предели на селенията на душите. Комбинацията от тези светове, цялостната атмосфера и самото естество на историята, която търси отговорите на едни от най-важните въпроси на живота, изисква специален подход към музиката, различаващ се от традиционния за Пиксар „класически холивудски саундтрак с голям оркестър“. За целта режисьорите на За душата – двукратният носител на „Оскар“ Пийт Доктър (В небето, Отвътре, навън) и Кемп Пауърс, се обръщат към световно известния джаз музикант Джон Батист и носителите на „Оскар“ Трент Резнър и Атикъс Рос (Социалната мрежа) от Nine Inch Nails.

Батист е отговорен за джаз музиката, която чуваме във филма. Освен че е фантастичен музикант, той е и историк и смесвайки редица различни влияния в джаза, успява да тласне музиката в нова посока, а изпълненията му на пиано са толкова вдъхновяващи, че аниматорите използват цялостната му енергия и движенията на пръстите му като отправна точка при създаването на главния герой на филма.

Като контраст на джаза от Ню Йорк идва ефирната и необикновена музика от света на душите. Това е свят, който никой не е виждал досега, и Трент Резнър и Атикъс Рос са изправени пред

предизвикателството да създадат музика, която е активен елемент в изграждането на неземната атмосфера и същност на тези фантастични селения. За тях възможността да засилиш емоционалните преживявания на зрителите чрез музиката, е основната причина да се занимават с композиране.

Комбинацията от работата на тези изключително талантливи творци наистина успява да ни отведе на място, отвъд този свят. Повече за създаването на музиката може да научите лично от Джон Батист, Трент Резнър, Атикъс Рос и режисьора Пийт Доктър в специалния поглед зад кулисите: https://www.youtube.com/watch?v=xjeXMeJ-Vt8