История:

Акварелните бои имат дълга история, която започва още в древността. Първите известни акварелни живописи се появяват в Египет около 1500 г. пр.н.е. В средновековието, тази техника става популярна в западната художествена традиция, използвайки цветове от растителни и минерални източници.

През Възраждането акварелните бои придобиват по-широка популярност, като художници като Албрехт Дюрер и Алберт Дюрер използват тази техника за своите творби.

Характеристики:

Акварелите се състоят от пигменти, разтворени във вода и възел (Възелът в контекста на акварелните бои е вещество, което се добавя към пигментите, за да ги направи по-лепкави и устойчиви на разтваряне във вода. Това помага за съхранението на формата и яркостта на цветовете. Обикновено се използват арабски гуми (gum arabic) като възел в акварелите. Арабската гума е природна смола, която идва от секретиращите дървета Acacia. Тя създава стабилна връзка между пигментите и подложката, като в същото време запазва прозрачността на боята). Съставките вода и възел правят боята прозрачна, което позволява светлината да преминава през нея и създава изключителен ефект на светлина и цвят. Художниците често използват специални хартии за акварел, които поглъщат водата и предоставят подходяща повърхност за работа.

Акварелите са известни със своята преносимост и лекота при употреба. Те могат да бъдат използвани както за тънки и детайлни линии, така и за наситени и наситени цветове. Художниците често смесват боите на палитра, за да създадат различни нюанси и тонове.

Техники:

Мокра върху мокра: Тази техника включва нанасяне на боя върху мокра хартия или върху вече нанесена влага. Това създава различни ефекти, като разплитане на цветове и меки преходи.

Суха четка: Художникът използва суха четка и поставя боята върху суха хартия. Това дава по-голям контрол върху детайлите и позволява на художника да създаде текстури и детайли.

Маскиране: Художниците често използват маскираща течност, за да запазят бели области в картината. Това позволява на тях да добавят цветове и детайли около тези области, като запазят светлина и яркост.

Акварелните бои предоставят уникален начин за изразяване на творческата енергия. Акварелните бои в тубички с наситени пигменти са перфектното средство за начинаещи и хоби художници, студенти и ученици. Нанасят се с четка върху хартия, картон, платна за рисуване и дърво. Идеални са идеални за свободното време. Цветовете на водна основа могат да се смесват помежду си върху пластмасова палитра и да се разреждат с вода. След изсъхване остават прозирни, ярки и светлоустойчиви. С акварелите, художниците могат да създават произведения, които предават красотата и хармонията на цветовете във водата.