Хазартните игри са обект на внимание от страна на хората от векове насам. С течение на времето, с развитието на технологиите и с различните открития, направени през годините, народите си измислят широка гама от най-различни игри, с които да се забавляват заедно. Всички тях ги обединява едно нещо - желанието на всеки участник, който се включва, да си пробва късмета, за да спечели. 

Бингото, лотото, тотото и кеното не правят изключение. Това, по което всички изброени игри си приличат, е тяхната числова същност - неслучайно всички 4 игри са посочени в една разпоредба от Закона за хазарта. Но това е и нещото, по което те се различават - във всяка от тези игри броят на числата, на които участниците могат да залагат, е различен, както и броят на печелившите числа. Това обуславя разликата в правилата.

За да спечелиш, трябва да познаваш правилата! 

Бинго обикновено се провежда в зала, създадена и оборудвана за целите на играта, където се продават билети. След като приключи продажбата, специална машина започва да тегли числа (в България общият им брой е 1 от 90, докато примерно в САЩ и Канада те достигат само до 75). Всеки участник маркира вече изтеглените числа върху своя талон, като целта му е да е първият, който успее да “запълни” хоризонтална линия. 

Хубавото тук е, че има място за повече от един победител. В случай че постигането на хоризонтална линия се обяви от повече от един участник, наградната сума се разпределя между тях. 

Корените на бингото намираме в далечния XVIII в. Играта се е зародила като наследник на италианското Lotto, а по-късно била пренесена и в САЩ под друго име. Легендата разказва, че в своето вълнение от печалбата, някои извикал “Бинго” и всъщност така тя получила своето име, познато и до днес. 

Неслучайно приликите между бингото и лотото всъщност са доста големи. Интересното е, че при физическа игра на лото, изтеглените числа не се отразяват с маркер, а с различни жетончета, “бъчвички” и т.н. 

Кеното е може би най-малко познатата от четирите игри у нас. За разлика от България обаче, кеното има върли последователи в САЩ, Австралия, Канада и Англия. Правилата на играта са изключително прости: на ваше разположение имате 80 числа, като в една сесия можете да заложите на от 1 до 10 числа (някои вариации на играта позволяват на участниците да избират и по повече). След това кено машината на случаен принцип изважда 20-те печеливши числа и ако сте познали достатъчен брой от тях, то - честито. 

Това, което е особено интересно около кеното, е легендата за неговото създаване, а именно, че то се ражда като плод на усилията на китайски император, който иска да събере пари от своите поданици. 

Тотото е най-късно зародилата се игра, която обаче предизвиква небивал интерес у хората у нас и днес тя е най-предпочитаната хазартна игра. Произхождащи от далечния Сингапур, правилата на тотото са известни почти на всички - залози на числата се приемат за определени дни, в които се извършват тегленията. Броят на числата, на които може да заложите, зависи от общия брой на числата в конкретната игра (5 от 35, 6 от 49), но принципът е винаги един и същ. В случай че сте познали 3 или повече числа, печалбата ви се определя пропорционално на това. Джакпотът се трупа с времето, докато някой не познае всички числа и не го грабне. 

Разбира се, всяка от тези игри има своите вариации, в зависимост от това къде се играе, но независимо от мястото, играчите трябва да са разумни в това, което правят.