За да се контролира количеството навлизаща в интериора светлина и да се ограничи прегряването, на прозорците трябва да се монтират специални приспособления – външни щори, сенници и тенти. Как да направим най-точния избор?

Как се монтират тези слънцезащитни приспособления?

Биха могли да се захванат директно върху готовата фасада, но е по-сложно и има по-голям риск от термомостове. Външните щори следва да бъдат изработени от материи, които са устойчиви на ултравиолетовите слънчеви лъчи, а също и да са издръжливи на влага, вятър или механични повреди.

Изборът е голям - ролетни щори, сенници, щори, тента за тераса.

Все по-често в домовете се монтират външни ролетни щори, които осигуряват добра топлоизолация, същевременно са изключително устойчиви и функционални. Те са изградени основно от броня, известна още като наметало. Тя се плъзга в релси и е изработена от алуминиеви профили, подплатени с полиуретанова пяна във вътрешната си част. Колкото по-дебел е пълнежът, толкова по-висока е звуковата и топлинната изолации.

Самата касета е позиционирана в специална вдлъбнатина в преградата. След сгъване щората практически не се вижда, а в разгънато състояние покрива много добре стъклото. Можете да изберете такива, които са с ламели, пълни с топлоизолационен материал. Те засенчват интериора, представляват бариера, която предотвратява изтичането на топлина от къщата, а също така и перфектно предпазват от шум.

Вторият вид сенници са  така наречените рефлекси. Капакът е изработен от плат от полиестерни влакна, а външното покритие е от PVC. При този вид платът е вграден в самата алуминиева конструкция.

Тези видове щори да се монтират извън и вътре в сградата, и отвън.

Една добра тяхна алтернатива са  фасадните щори. Повечето модели се предлагат с ламели от алуминий, но понякога се използва и импрегнирана дървесина. Щорите са ефектни и пасват добре на стила на модерните домове, осигуряват добра защита от слънцето и са изключително издръжливи. Освен това те осигуряват уединение, без да е необходимо да покриват изцяло прозоречната повърхност. Недостатъкът им е, че е необходимо редовно почистване, тъй като замърсяванията лесно се натрупват върху хоризонталните ламели.

Кога и какви ролетни щори трябва да се монтират на вертикални прозорци?

Ролетните щори осигуряват правилната температура в стаите по всяко време на годината. През лятото те предотвратяват прекаленото нагряване на интериора, а през зимата не допускат излизането на топлината от къщата. Бронировката на външните ролетни щори се изработва от алуминиеви ламели, обикновено изолирани с полиуретанова пяна. Ламелите могат да се регулират в различни позиции, както и щорите. Ако са подредени хоризонтално, ролетната щора не само ще предпазва ефективно от топлина, но и ще затъмни вътрешността, когато това е необходимо.

Когато решите да пуснете малко светлина вътре, просто трябва да завъртите ламелите на 40 градуса. Можете да помислите за инсталирането на някои видове ролетни щори към вертикални прозорци на етапа на проектиране на сградата. Сред външните капаци, предлагани на пазара, ролетните щори за горен монтаж и за прегради са тези, чийто монтаж трябва да се обсъди със специалиста още в началото на проектирането на къщата или най-късно преди поръчка на прозорците. Това ще ви позволи да планирате подходящите размери на вдлъбнатините на прозорците и рационализира последващите монтажни работи. И двата вида капаци са свързани чрез поетапен монтаж и възможност за почти цялостно затваряне на кутията, в която се навива ролетната броня. Благодарение на голямото разнообразие и богата цветова гама от фурнири, обвивката  може лесно да се адаптира към индивидуалните предпочитания.
 
Външните сенници могат лесно да се отварят, затварят и регулират дори няколко пъти на ден. Ако изберете да бъдат контролирани ръчно, ще заплатите  минималната цена и ще си осигурите простотата, намалявайки риска от повреда. За повдигане на капаците се използват въжета, ленти, манивела - в зависимост от вида на капака. В случай, че остъклените площи, които искате да покриете са много големи, тогава е препоръчителна системата от електрически задвижвания.

Обикновено тя се захранва от електрическата мрежа. Производителите също така  предлагат и предпазни мерки в случай на прекъсване на линията или повреда. Тогава батерията може да се използва за повдигане на капака, така че без електричество къщата пак няма да остане тъмна.