Турбулентната 2020 година, която всички преживяхме, определено разтресе някои от ключовите сфери в обществото и постави на изпитание възможностите на заетите в тях лица. Наред с културата и здравеопазването, спортът също не беше подминат. И както знаем, българският футбол е едновременно една от най-любимите, но и най-болезнени теми за всички наши сънародници. Защото цялата страна ликува при победа, но и цялата страна страда при загуба. Въпреки това можем да отбележим няколко положителни тенденции, които ни дават надежда, че нещата имат положителна перспектива за в бъдеще в този сектор. И независимо от нещата, които някои от големите отбори преживяха (ЦСКА, Левски, Ботев Пловдив и др.), ние ще се опитаме да погледнем през един по-различен ъгъл българската футболна действителност.  

Българският футбол през 2021 г. и напред

Подобряването на инфраструктурата винаги е било обект на особено голямо внимание. От една страна, изграждането на бази е от ключово значение за вдигане качеството и честотата на тренировките от заетите във футболната сфера. От другата страна, почитателите на този спорт искат да имат възможност да се радват на своите идоли на големи и добре направени стадиони. И именно заради това днес много стадиони и спортни бази се реновират, а още толкова са в строеж. 

Моментът на извършването на трансфери е един от най-любопитните за всички етапи от футболния сезон. Кой ще вземе нов играч и кой ще се раздели с досегашния си отбор? Израстването във футбола безспорно е свързано със смяна на отборите, като всеки футболист непрестанно си поставя по-високи цели, които да го водят към сцената на “големия” футбол. През последните години у нас се забелязва засилено привличане на нови играчи в някои от големите отбори, които се нагърбват с тежката задача да постигнат по-добри резултати през предстоящите сезони. Едновременно с това обаче продажбата на играчи е източник на средства за всеки отбор и в тази връзка се отчита положителна тенденция за трансфери на играчи от български към чуждестранни отбори на сравнително високи за пазара цени.

Съвсем не за подценяване е и спонсорството, което футболните отбори получават, тъй като без тези средства качеството на тяхната подготовка, на оборудването и на други ключови елементи за успеха им, значително би се понижило. Подкрепата, идваща от различни бизнеси като Winbet sport online, дава надежда, че хората искат да влагат в българските отбори и в техния потенциал.  

Всички знаем, че независимо за коя сфера говорим, надеждата за по-светло бъдеще е в младото поколение. Броят на обучаващите школи днес е много по-голям от преди и децата имат право да избират къде да поставят основите на своето футболно развитие. В допълнение към това, източниците на информация са много повече и сега всеки, който иска, може да попие нужните знания. Интересът се запазва у нас предимно от мъжката част на подрастващото поколение, като обаче все повече момичета започват да тренират и да жънат успехи в тази сфера. Младежките турнири демонстрират едно задоволително ниво на юношеските отбори, откъдето един ден ще излязат мъжете и жените, за които ще си говорим в бъдеще. Именно като плод на тази тенденция се отчита едно “подмладяване” на българските отбори, тъй като от школите идват талантливи момчета, които имат какво да покажат. 

Все повече се забелязва подобрена методика в работата на футболните клубове, както и подобряване качеството на мениджърските екипи, стоящи зад отборите. Цялостно резултатите са налице: можем да се похвалим с едно значително по-добро представяне на българските отбори в европейски футболни турнири и да кажем, че най-доброто тепърва предстои!