Да си професионален геймър за някой хора изглежда лесно, забавно и наистина супер вълнуващо приключение. За други - това дори не е професия. Но всъщност зад “фасадата” има много неща, които хората извън тази сфера не знаят. Изглежда наистина приятно да можеш да изкарваш десетки или стотици хиляди левове, та дори милиони, от това, което ти доставя удоволствие, но неслучайно не всеки може да е играч в eSports. Подобно на другите спортове, и тук има правила, които трябва да се спазват стриктно, за да бъдеш успешен. Оказва се обаче, че в eSports правилата могат да вземат наистина щури размери. И всеки, който иска или е решил да се развива в тази сфера, трябва да знае следното: не е лесно да си професионален геймър. Вижте защо! 

Това е само началото! 

Започваме с няколко неща, които са до голяма степен логични. На играчите не е разрешено да използват интернет на каквото и да е устройство по време на своите игри, тъй като това създава опасност от външна помощ. Забранени са всякакви обидни думи и грубо поведение не само към противниковия отбори, но особено към съотборниците. Почти всяко eSports събитие си има дрескод, за който се следи и който трябва да се спазва. Забранени са шапките и суитчърите за играчите, при които логото на екипната униформа трябва ясно да се вижда. Прекъсвания на играта са разрешени в много редки случаи - толкова редки, че невинаги медицинският дискомфорт е таква причина, че всичко да бъде спряно.  

Но какво наистина коства успехът на всеки от играчите? 


На колко си мислите, че се пенсионират професионалните геймъри? Повечето от вас сигурно си нямат ни най-малка представа. Средната “пенсионна” възраст е около 25 г. - тогава човек напуска света на eSports и започва да живее “нормален” живот. Въпреки че на пръв поглед тази сфера изисква повече мисловна, отколкото физическа дейност, оказва се всъщност, че състоянието на тялото също има значение. Повече геймъри започват своята кариера рано, когато са с светкавично бързи реакции и пресни познания. Когато си на 25, движенията са сравнително по-забавени и за един по-млад човек е нечестно лесно да те победи. Не е неприемливо да видим и 30-годишен професионален геймър, но той просто ще бъде лесна “мишена” за всички младежи, които играят в турнирите. 

И докато сме на темата за физиката, eSports също предполагат засилена физическа подготовка. Освен комплексни ежедневни тренировки, докторите препоръчват всички професионални играчи да наблегнат на своите ръце и китки, тъй като това са най-използваните части от тялото. Ако играете повече от 30 минути на ден (което всеки професионалист прави), е задължително да правите упражнения за ръцете си между всяка игра, за да се избегнат възможни схващания. На повечето млади професионални играчи се изготвя персонализирана диета и програма за упражнения, чието спазване се следи стриктно. 

Тренировките на топ играчите в eSports, разбира се, не са насочени само към тяхното физическо здраве, но и към непрестанно усъвършенстване на компютърните им умения и подобряване екипната работа. За целите на доброто представяне повечето отбори си имат общи къщи, в които прекарват немалка част от годината. И какво правят, докато са заедно? Играят. Въпреки че за нормална работна седмица е приета 40-часовата такава, някои играчи споделят, че им се е налагало да прекарват по близо 100 часа пред компютрите. Защо? Защото за да бъдеш добър, изисква време!

Всичко това и още много стои зад крайния продукт, който зрителят вижда по Bwin (научете повече за тях тук - efirbet.com/bwin/) или някоя от другите платформи, които предлагат излъчвания на eSports турнирите. Видео игрите са изключително времеотнемащо занимание и за да се превърне в професия, трябва да се спазват стриктни правила.