Ретинолът и ниацинът са активни вещества, които подпомагат здравето. Ако се интересувате как точно действат те, прочетете нашата статия.
 
Ретинол и ниацин

Ретинолът и ниацинът са две интересни съединения, които имат важна роля в организма. Ретинолът е една от формите на витамин А и се съдържа главно в животински продукти като черен дроб, риба и млечни продукти. Ниацинът е известен също като витамин В3 и се съдържа в много храни, включително месо, ядки и зеленчуци. И двете съединения се използват в много хранителни добавки и козметични продукти заради ползите им за здравето.

Ретинолът е важен за правилното функциониране на очите, за растежа и развитието на кожата и за имунната система. Витамин А, от който се извлича ретинолът, се свързва с щитовидната жлеза и спомага за правилното ѝ функциониране. Ретинолът се използва и за лечение на кожни заболявания като акне и псориазис, тъй като спомага за подобряване на структурата и цвета на кожата и регулира производството на мазнини. Освен това ретинолът е важен за правилния растеж и развитие на кожата, като спомага за поддържането ѝ здрава и млада.

Как да добавяте

От друга страна, ниацинът също има важни роли в организма. Той спомага за поддържането на здрава кожа, нервна система и храносмилателна система. Ниацинът се използва и за лечение на някои заболявания, като например пелагра, която се причинява от липсата на витамин В3 в храната. Пелаграта се проявява с кожни обриви, диария и раздразнителност. Ниацинът може да помогне за облекчаване на тези симптоми и за подобряване на общото здравословно състояние.

И двата витамина имат значителни ползи за здравето на сърцето и кръвоносните съдове. Ретинолът може да спомогне за поддържане на здравето на кръвоносните съдове и да подобри притока на кръв, като намали риска от сърдечни заболявания. Ниацинът също има ползи за сърдечносъдовата система, тъй като може да понижи нивата на холестерола и да подобри кръвообращението. Изследванията показват, че ниацинът може да бъде ефективнолечение за високо кръвно налягане и други сърдечни заболявания.

Здрави зъби

Освен за здравето, ретинолът и ниацинът са важни и за здравето на костите и зъбите. Ретинолът спомага за поддържането на правилния метаболизъм на калция и фосфора, които са от ключово значение за растежа и поддържането на здрави кости и зъби. Ниацинът може да бъде и ефективно средство за лечение на остеоартрит и други заболявания на костите и ставите. Поради ползите си за здравето ретинолът и ниацинът трябва да бъдат част от балансирана диета.

Ниацин, витамин В3
(еквивалент на ниацин)

Какво е то?

Ниацинът, наричан още витамин В3 или никотинова киселина, принадлежи към групата на витамините от група В. Те са водоразтворими, така че формата на готвене (колкото по-кратко е нагряването, толкова по-добре) също влияе върху съдържанието им в нашата диета. Ниацинът има различни незаменими биологични функции в нашия организъм - в крайна сметка той е "витамин", което означава, че е вещество, необходимо за живота, и тъй като не можем да го произвеждаме сами, приемът му зависи от храната ни.

Функции и ефекти

* играе ключова роля във всички аспекти на нашия метаболизъм, включително клетъчното делене и растеж и освобождаването на енергия от молекулите на въглехидратите, мазнините и протеините.
* е компонент или кофактор на повече от 200 различни човешки ензими!
* е важен за цялостния метаболизъм на въглехидратите, протеините и мазнините.
* подпомага функциите и оптималното функциониране на кожата, нервната, сърдечно-съдовата и храносмилателната система

В кои храни се съдържа?

* отлични източници на ниацин са богатите на протеини храни: постно птиче месо, мазна морска риба, фъстъчено масло, тиквени семки, темпе (ферментирала соя), боб и други бобови растения, както и картофи и гъби портобело.
* Интересен източник са и обогатените (с витамини и/или минерали) зърнени продукти и други обогатени храни.

Терапевтична употреба

* високи дози ниацин (мин. 500 mg дневно) се използват за лечение на хиперлипидемия: той спомага за ефективното намаляване на нивото на триацилглицеролите, както и на "лошия" LDL холестерол и, напротив, повишава нивото на "добрия" HDL холестерол (до 35 %)
* употребата му в тези терапевтични дози трябва да бъде под наблюдението на лекар, поради риск от неправилно адаптиране или възможни сериозни странични ефекти.

Добре е да знаете
Разнообразното и балансирано хранене, богато на пълнозърнести зърнени храни и добри източници на протеини (бобови растения, фъстъци, ядки, маслодайни семена и постно птиче месо и мазна морска риба), е богато на ниацин в естествената му форма.

Готвенето на храните влияе върху съдържанието на ниацин в тях. Затова най-добре е да се обработват краткотрайно, като например бланширане (за зеленчуците), задушаване или кратко пържене в малко качествено олио. Ако приготвяте препечен хляб, уверете се, че не го прегаряте и го препичате съвсем леко - така ще запазите повече витамини от група В и ще предотвратите ненужното образуване на канцерогени.