Склеротерапията е минимално инвазивна процедура, използвана за лечение на различни венозни проблеми, като разширени вени. Този метод е все по-предпочитан за подобряване състоянието на вените на пациентите и решаване на козметични проблеми, свързани с тях.

Какво представлява склеротерапията?

Склеротерапията е процедура, при която във вътрешността на вената се инжектира склерозиращ разтвор под формата на течност или пяна.

Индикации за склеротерапия:

Повърхностни варикозни вени: Склеротерапията често се използва за лечение на малки, повърхностни варикозни вени, които могат да предизвикват болка или да се появяват като козметичен проблем.

Появата на телеангиектазии („паяци“ или "паякообразни вени"): Тези малки, разширени кръвоносни съдове по повърхността на кожата могат ефективно да се лекуват със склеротерапия.

Хемороиди: В случаи на вътрешни или външни хемороиди, склеротерапията може да бъде използвана за подобряване на състоянието.

Процесът на лечение:

Процедурата обикновено се извършва в медицински център и не изисква анестезия. Лекарят инжектира малки количества склерозиращ разтвор директно във вената с тънка игла. Пациентът може да усети леко дразнение по време на инжекцията. След това се прилага компресия върху обработения район, за да се подпомогне затварянето на вените.

Предимства и рискове:

Предимствата на склеротерапията включват бързо възстановяване, минимална болка и ефективно лечение на повърхностни вени. Въпреки това, като всяка медицинска процедура има и малки рискове. Възможни са краткосрочни възпаления и покриване на някои зони със синини.

Склеротерапията представлява ефективно и сравнително безболезнено решение за лечение на различни венозни заболявания. Пациентите, които имат разширени вени или други проблеми с венит, трябва да се консултират със своя лекар, за да определят подходящата терапия за тях.