Защо залозите на дългосрочни пазари може да донесат сериозни печалби?

Предвижданията как ще завърши дадено събитие далеч преди то да се състои не е нещо ново. Десетилетия назад във времето подобни прогнози са обхващали какви ли не сфери. Разбира се, тук не говорим само за прогнози на различни спортни събития или кой от двата отбора ще спечели конкретен двубой. В миналото такива прогнози са преминавали далеч спортната граница, като например къде Кралицата на Великобритания ще направи първото посещение за годината или кой ще бъде първият официален гост, който ще приеме в дадената година. Логично много от тези предвиждания са свързани с популярните личности – политици, актьори, спортисти, учени и т.н.

Още в зората на 20 век тези прогнози на първо време са се правели в заложните къщи във Великобритания, САЩ и други страни по света, а впоследствие в почти цял свят. В днешното онлайн ежедневие феновете на подобен тип дългосрочни прогнози продължават да имат този шанс, само че онлайн. Почти всеки сайт за залози предлага изключително креативни възможности, на които може да опитате късмета си. От това дали Бекъм и Виктория ще се разведат, дали ще се сдобият с още едно дете, до... дали Доналд Тръмп ще оцвети косата си в цветовете на американското знаме.

Букмейкърът Betano, който е най-новият лицензиран в България, не прави изключение. В онлайн платформата за залози може да намерите абсолютно всякакви подобни опции, но с превес на спортните прогнози. Така например за почти всеки по-популярен футболен шампионат в Европа може да прогнозирате кой ще стане шампион или кой ще спечели турнира за националната купа.

Феновете на българския футбол могат да направят подобни прогнози и за родното първенство. Ето какво показва справка в сайта на Бетано що се отнася до шансовете на отборите да станат шампион в края на сезона у нас. Лудогорец, който е с 10 поредни шампионски титли, е фаворит да спечели 11-та поредна. Коефициентът това да се случи е 1.25.

След изиграване на двата отложени от есента мача (Лудогорец победи Арда с 4:0, а ЦСКА направи равенство срещу Локомотив София), се наблюдава снижение на ставките за нова титла на отбора от Разград. Преди коефициентът беше около 1.30 – 1.35, но сега вече с оглед на грешната стъпка на ЦСКА, вече е 1.25. На обратния полюс се движи коефициента за титла на „червените“ от София. Ако в началото на календарната година той беше около 3.30, сега след равенството с Локомотив София, ставката се вдигна до 4.25 с оглед изоставането на отбора на 4 точки от лидера Лудогорец.

Шансове за шампионската титла имат всички отбори, но коефициентите вече стигат почти космически стойности. Така например на трето място се нарежда Черно море с 250/1, Ботев Пловдив е с 300/1, а Левски със 750/1.

Защо дългосрочните предвиждания могат да донесат и хубави печалби? Отговорът е прост – мнозина правят тези прогнози месеци преди края на даденото събитие. Но повечето пъти търсят изненадващо развитие на събитието. Така например преди няколко години Лестър стана шампион в Англия, което бе тотален бум и сред залозите. Преди началото на сезона във Висшата лига коефициентът Лестър да спечели титлата бе точно 5000:1. В цялата модерна история на спорта никога не се е случвало подобно нещо. Със сигурност не всяка година или не на всяко събитие ще се случи нещо подобно, но дори и в пъти по-ниски коефициенти отново могат да донесат много добри постъпления – стига човек да има интуиция, усет или малко повечко късмет...

Спортната история помни няколко наистина емблематични примера за подобни изненади, подобни на тези на Лестър.

Един от най-пресните спомени е през 2004 година, когато националният отбор на Гърция по футбол стана европейски шампион. Коефициентът преди турнира това да се случи бе точно 150. През 1969 година Ню Йорк Метс триумфира с титлата по бейзбол в Америка, като ставката за това е 1000. Историци припомнят още един подобен миг – Америка печели олимпийската титла в хокейния турнир в Москва през 1980 година, като преди Олимпиадата шансовете им са се котирали при 1000:1. Американците побеждават тогавашния непобедим отбор на СССР с 4:3 на финала, което по-късно е наречено „Чудото на леда“. Прозвището идва поради простата причина, че американците са обикновени студенти, събрани малко преди Игрите, докато съветската машина не познава вкуса на загубата години наред и от 1960 година до тогава е неизменен олимпийски шампион.