ГЛАД - ДЖАМАЛ УАРИАШИ

На 15 ноември четем „Глад” – ослепителен стилистичен шедьовър, един от най-смелите и изненадващи романи, създадени през последните години, заслужено удостоен с Наградата за литература на Европейския съюз. Авторът Джамал Уариаши пристига за премиерата на българското издание на 20 ноември!

Александър Ласло, един от двамата главни герои в романа „Глад” (превод: Мария Енчева, 656 стр., цена: 20 лв.), добива известност с дейността си за хуманитарна организация, която работи в лагерите на глада в Етиопия. Повратният момент идва с решението му да осинови няколко сирачета от лагерите и да ги отгледа в Нидерландия. Филантропът изпада в немилост, когато едно от осиновените му деца го обвинява в сексуални посегателства. Осъден е на десет години затвор. В опит да спаси честта си след излизането си на свобода Александър Ласло моли Орели Линдебом – негова партньорка до момента на арестуването му, а понастоящем телевизионна журналистка и майка на двегодишно момиченце – да му помогне да напише книга, в която да разкаже живота си и да изложи радикалните си и непопулярни идеи. Предложението му ще има драматични последствия. 

Джамал Уариаши е роден в Амстердам през 1978 година. Детството му преминава – по собствените му думи – „съвсем тривиално в типично мултикултурно семейство“. Майка му е нидерландка, а баща му е с марокански произход. Уариаши учи в една от добрите амстердамски гимназии, от която е изключен в 11-и клас. Между 2000 и 2008 г. следва психология в Амстердамския университет. Известно време работи като онлайн терапевт. През май 2016 г. в Нидерландия излиза романът му „Глад“, който го изстрелва в орбитата на литературните феномени. За тази остро провокативна книга, определена от критиката като „чудо на въображението и емпатията”, през 2017 г. Джамал Уариаши получава Европейската награда за литература. Филмовите права са продадени на „НЛ Филм“.