В навечерието на празника на София, Литературен клуб „Перото“ чества своята 5-годишнина. За това време в пространството са се случили повече от 1 000 литературни събития, гостували са изключителни писатели и творци.

„Благодарим за „Перото“, на всички наши колеги и на тези, които вече не са част от екипа на НДК, но които активно са участвали в създаването на това пространство и са работили за него – всяка една добра идея в миналото трябва да бъде развивана“, споделиха от ръководството на НДК и си пожелаха още много по 5 години. „Различно е усещането тази година – с по-малко суета. Нетипичната ситуация ни помогна да прозрем неща, които преди това не виждахме и тепърва ще откриваме заедно с усмивки и оптимизъм“, каза Борислав Велков – председател на Съвета на директорите и от името на борда на НДК обеща още много вдъхновяващи проекти на „Перото” и НЦК.

„Преди 5 години НДК създаде това обиталище на книгата, място, от което имахме огромна нужда от толкова много години – Литературен клуб „Перото“. НДК е неговия дом и той винаги ще остане такъв“, сподели Светлозар Желев – ръководител на сектор „Национален център на книгата” и призова всички заедно да пазим, развиваме и да бъдем единни в борбата за литературата и духа.

Събитието уважиха писатели, издатели, журналисти, партньори и приятели на „Перото“ – носителят на наградата на „Перото” – Хайри Хамдан – за преводa нa Антологията на българската поезия на арабски език; писателката Елена Алексиева; двама от най-първите членове на експертния съвет – Дарин Пенев и Георги Иванов; Фондация „Лале” – дългогодишен партньор на „Перото“; Слава Иванова директор на Фонд „13 века България” – също партньор от много години; Издателство „Хермес”; Жаклин Вагенщайн от издателство „Колибри” – един от най-старите партньори на „Перото“; Vivacom и още други.