За авторката на една от най-продаваните книги за 2019 г. – „Живот в скалите“, срещата с публиката е огледалото на автора. Писатели и читатели създават една кадифена, мека енергия, която се разлива, когато думите, мислите, въпросите и отговорите, колебанията и крайностите „потекат“ в двете посоки. Според Мария Лалева читателят има своята потребност да говори за прочетеното и да сравни образа, който си е изградил за автора с реалния човек, чиято книга е прочел. „Това „скъсяване на дистанцията“ добавя нов щрих към прочетеното, а авторите имат изключителния шанс да усетят отговорността към думите си, отразена в читателя“, споделя Лалева.

На 28 септември от 19:00 часа писателката ще бъде гост на „Литературни понеделници“ в „Перото“, а срещата е очаквана с голям интерес както за нея, така и за почитатели ѝ. „Много ще се радвам „Литературни понеделници“ да се превърне в традиция и емблема на „Перото“, защото културата и изкуството ни имат нужда от своите места – тихи, красиви, разпознаваеми и близки до чувството за принадлежност към един по-възвишен свят“, разкрива Мария.

През септември гости на „Литературни понеделници“ бяха Теодора Димова и Алек Попов, които разказаха пред публиката много лични истории, споделиха за първите си стъпки по пътя на писането, за тежестта на думите и какво е да си успешен писател в България.

Билети за „Литературни понеделници“ можете да закупите от касите на Билетен център – НДК и онлайн на tickets.ndk.bg на цена от 10 лв.

Част от приходите ще отидат в подкрепа на участващите в събитията български автори, както и за програма „Българска книга” на Национален център за книгата в НДК, която подпомага издаването на съвременна българска литература.