Събитието ще се състои на 11 октомври от 17:00 часа в Литературен клуб „Перото“

„Съвременна българска проза“ („Contemporary Bulgarian Prose 2019: Ten Books from Bulgaria“) събира десет книги от най-утвърдените имена в съвременната българска литература, публикувани на български език в периода на настоящата и предходната година (2019-2018).

„Contemporary Bulgarian Prose 2019: Ten Books from Bulgaria“ e четвъртото англоезично издание от поредицата на Националния център на книгата в Националния дворец на културата. Изданието е със смесен характер, каталог и антология, като представя актуална селекция художествени текстове от съвременни български писатели. Каталогът ще бъде представен на панаира на книгата във Франкфурт на 16 октомври, както и на други литературни форуми, панаири на книгата и фестивали по света.  

„За пореден път се убеждаваме в силата на съвременната българска литература и колко талантливи автори имаме, гордост за всяка национална литература. Всяка една от десетте книги в каталога е достойна да представлява България пред света и в Националния център за книгата и НДК сме сигурни, че скоро те ще намерят своите читатели и в чужбина“, каза Светлозар Желев – ръководител отдел „Съвременна литература“ към Национален център за книгата.

В каталога тази година са представени произведенията „Свети Вълк” от Елена Алексиева, „Мир вам” от Емилия Дворянова, „Зелените очи на вятъра” от Здравка Евтимова, „Всички наши тела” от Георги Господинов, „Остайница” от Рене Карабаш, „Жажда” от Захари Карабашлиев, „Когато капят кестените” от Стефан Коспартов, „Тяло под роклята” от Галин Никифоров, „Тази вечер нищо не е случайно” от Палми Ранчев и „Накъде тече реката” от Чавдар Ценов.

Текстовете са в превод на Анджела Родел, Ани Данчева, Десислава Тончева, Ирина Иванова и Здравка Евтимова.

Изданието е реализирано с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” и VIVACOM.

Заповядайте на представянето на 11 октомври от 17:00 часа в Литературен клуб „Перото“ на „Съвременна българска проза“ („Contemporary Bulgarian Prose 2019: Ten Books from Bulgaria“) в присъствието на някои от авторите. 

Водещ на събитието ще бъде Светлозар Желев.