На 4 декември излиза от печат романът „Не се казвам Мириам“ на известната шведска писателка и журналистка Майгул Акселсон. Книгата ще бъде представена онлайн на 9 декември от 19:00 ч. с участието на авторката!

„Не се казвам Мириам“ (превод: Радослав Папазов, 480 стр., цена: 20 лв.) превежда читателя през живота на една жена от ромски произход, преживяла ужаса на Втората световна война. Малика е изпратена в Аушвиц, където е принудена да промени името си на Мириам, за да оцелее. Дори след войната, когато заживява в Швеция, тя продължава да пази своята истинска идентичност в тайна. Миналото ѝ обаче я преследва и не ѝ дава покой. Настъпил е мигът Мириам да разкрие тайната си, но как ще бъде приета тя? „Не се казвам Мириам“ е роман за срама, вината и страха от неизказаната истина, за най-потресаващата част от историята на Европа, за отношението към ромите и за живота в Швеция след войната.

Майгул Акселсон (р. 1947 г.) е авторка на 8 романа и няколко документални произведения. Става известна с романа си „Априлската вещица“, удостоен с три награди и преведен на 25 езика. Акселсон проявява силна чувствителност към проблемите на третия свят, на детската проституция, на бедността в родната ѝ Швеция. Като ни припомня мрачното и не толкова далечно минало, с романа си „Не се казвам Мириам“ авторката ни кара да се замислим и над непреодолените предразсъдъци в цивилизования свят.

Този издателски проект е финансиран с подкрепата на програма „Творческа Европа“ на Европейската комисия.