Сборникът „Апетитът идва със знанието“ вече е във всички начални училища в цялата страна. В него са включени 15 урока за здравословно и балансирано хранене, с помощта на които учителите от 1-ви до 4-ти клас могат да представят темата за здравословното хранене по възможно най-интересния и забавен за децата начин. Той е резултат от инициативата „Умници гладници“ и едногодишното партньорство между Лидл България, експертите от Асоциация „Родители“ и Министерство на образованието.

Основната цел на „Умници гладници“ бе да покаже на малчуганите от началните класове, че пълноценното хранене може да бъде интересно и забавно, както и да намери най-подходящия начин, по който да ангажира децата, учителите и техните родители. Като част от инициативата, близо 900 ученици участваха в провеждането на открити уроци по темата, а над 250 учители от 100 училища в София, Пловдив и Варна се включиха в информационните срещи. От всички разработени уроци, експертно жури определи 15-те най-добри предложения, които вече са представени на страниците на сборника, както и онлайн на https://corporate.lidl.bg/otgovornost/umnici-gladnici

„За нас е огромно удоволствие да представим този специален сборник в помощ на учителите, тъй като осъзнаваме тяхната ключова роля в изграждането на правилна култура на балансирано хранене, особено при най-малките в училище. Тук е и моментът да изкажем своята признателност към Министерство на образованието и науката, както и към всички учители и техните класове, които въпреки предизвикателната обстановка успяха да реализират своите уроци и да се включат в конкурса. За още по-голямо удобство за учителите освен печатното издание на сборника, той е достъпен и в онлайн вариант на сайта на инициативата“, сподели Милена Драгийска, главен изпълнителен директор на Лидл България.

„Благодарни сме на Лидл България, че ни припозна за партньор в тази инициатива и, че с общи усилия постигнахме страхотен успех. Признателни сме и на всички 250 учители и 900 ученици, които се включиха с интерес в нея. Темата за здравословното и балансирано хранене и създаването на правилни хранителни навици е от изключително значение за подрастващите, което ни подтикна, чрез иновативен подход да създадем основа за реализиране на стойностни уроци, които да подкрепят темата в училище и да бъдат в помощ на всички начални учители в България“, каза Яна Алексиева, изпълнителен директор на Асоциация „Родители“.

Инициативата „Умници гладници“ е част от последователните усилия на Лидл България да помага на родителите в грижата за техните деца, тяхното пълноценно израстване и развитие, както и да допринася за балансираното детско хранене. Сборникът „Апетитът идва със знанието“ е разделен на три части: първата част е посветена на здравословното хранене и е разработена специално от експерта по хранене проф. Людмила Иванова. Втората част е съставена от професионалния екип на Асоциация „Родители“ и дава насоки за провеждане на интерактивен урок в клас, а третата част съдържа 15-те методически разработки с уроци по здравословно и балансирано хранене.