„Русия : Една история на страна без история“ от Евгений Дайнов е най-продаваната книга на Издателството на Нов български университет през месец декември 2020 г. Във фейсбук страница Център за книгата можете да гледате подиумна дискусия върху книгата, проведена на 15 декември 2020 г. с участници проф. д-р Евгений Дайнов, д-р Методи Методиев, доц. д-р Йордан Ефтимов и доц. д-р Борис Наймушин.

Вижте как изглежда топ 10 на най-купуваните книги през изминалия месец:

„Русия : Една история на страна без история“ от Евгений Дайнов, 12.00 лв.

Проф. д-р Евгени Дайнов: Накратко, посланието е следното: докато Западът загнива, защото е основал всичките си институции и практики върху дефектния индивид, на Русия предстои да завладее света, тъй като тя гради себе си не върху някакви си индивиди, а върху абсолютни ценности, стоящи далеч над отделното човешко същество. Затова – следва да се отбележи – Русия не се развива. Тя няма нуждата да се развива, тъй като е изначално перфектна. А след като не се развива, тя няма как да има история. Постоянното усилие да не се допусне формирането на индивиди е причината в Русия да няма нито история, нито закон, нито – елементарните житейски удобства, характерни за Запада.

„Артикулационни нарушения : Ръководство за терапия“ от Екатерина Тодорова, 25.00 лв.

Книгата е трето допълнено и преработено издание. Резултат е от дългогодишна клинична, теоретична и преподавателска работа на автора. Описва теоретичната и терапевтичната рамка на специфичните нарушения в артикулацията, фонетиката и фонологията на българския език. Представени са конкретни терапевтични стратегии и етапи на логопедичната интервенция при артикулационни нарушения; артикулационната и акустичната характеристика на нормативните фонеми; видовете неправилна артикулация; методите за постановка, автоматизация и диференциация на нарушените звукове. Ръководството предлага конкретен лингвистичен материал и логопедични упражнения за преодоляване на артикулационните нарушения. То е полезно за клиничната работата на логопеди и представлява интерес за всички, които се интересуват от правилната реч на децата.

„Здравейте! : Учебник по български език за чужденци : А1 - А2“ + Компактдиск от Галина Куртева, Кръстинка Бумбарова, Стефка Бъчварова, 45.00 лв.

Учебникът „Здравейте!“ представлява част от цялостен курс по български език за чужденци, съставен в съответствие с Европейската езикова рамка. Информацията покрива ниво А1+ и ниво А2+.

Лексикален и граматичен материал, необходим за създаването на основните езикови компетентности за ниво А1 според Общата езикова рамка на ЕС.

Методиката предполага работа с преподавател.

„Сборник за народни умотворения : Научен и книжовен дял : Антология“ Т. 1. и Т.2. със съставител Борис Христов; ред. Бойка Бъчварова; предг. Веселин Методиев, Пламен Бочков, 60.00 лв.

Борис Христов: Затворени в старите сборници и оставени задълго на забравата, за първи път в тази антология са събрани ценни трудове от миналото на учени, публицисти и просветни дейци. В нея се съдържат знания за нашата история, етнография и нумизматика; описания на старите пътувания през България; бележки за въстания и политически движения; мемоари за владетели, войводи и герои на Възраждането; важни документи и писма; народна медицина; астрология и метеорология ; понятия и вярвания за невидимия свят... След дългото изгнание в хранилищата на библиотеките, помилвани най-сетне, тези текстове сега напомнят открит за светлината кладенец. Щастлив е Читателят, който за първи път се навежда да пие от извора и да познае лицето си в тази дълбока вода.

„От симптома към диагнозата в логопедичната практика“ от Виолета Боянова, 11.00 лв.

Настоящата книга представя основни принципи на диагностичния процес в логопедията; съвременни методи за операционализиране на оценката при различни когнитивни функции и мястото им в комплексната диагностика; етапите на диференциално-диагностичния процес, като ги илюстрира с богат набор от анализ на клинично интересни случаи; основни маркери за диференциране на отделните комуникативни нарушения в логопедията; резултати от проучване на хемисфериалната латерализация при деца с дисфазия на развитието и техните родители. етиопатогенетичните механизми за поява на дисфазия на развитието с акцент върху хередитарния характер на част от носителите на това развитийно нарушение.

 

„Модерна ски техника : Съвети за любители“ от Стефан Попов, 15.00 лв.

Книгата изяснява основни моменти на модерната техника в алпийските ски дисциплини. Предназначена е за скиори любители на средни и над средни нива. Основните ѝ части излагат популярно развита физика на ските (сили, баланс, център на тежестта и пр.) и по-подробна картина на съвременния карвинг завой. С цел засилен фокус и яснота книгата е разделена на значителен брой малки по обем глави. Всяка глава завършва с препоръка. Отделено е внимание на представите, които ръководят скиора при изпълнение на завоите. Представянето на карвинг техниката е сведено до описание и анализ на един-единствен завой. Засегнати са и темите за работа с щеките, каране по особени терени, избор на екипировка.

„Специфични артикулационни нарушения през детството“ от Екатерина Тодорова, 12.00 лв.

Книгата е резултат от дългогодишна клинична, теоретична и преподавателска работа на авторката в областта на говорната и езиковата патология. Систематизирани са моделите за интерпретация на специфичните нарушения във фонетиката на българския език и се уточнява взаимодействието на ненормативното говорно поведение с други области на функциониране - емоционално, поведенческо и социално. Представено е собствено епидемиологично проучване, което установява социалната значимост и разпространението на артикулационните нарушения, както и подпомага оптимизирането на оценката и характеристиката на атипичното артикулационно поведение с цел подобряване на ефективността на специализираните интервенции и предлаганите услуги за тези деца.

Книгата е предназначена за логопеди, но предоставя полезна информация и за специалисти от други научни области, които се интересуват от аспектите на говорно-езиковото поведение в детска възраст. Тя може да служи и като учебно пособие за студенти от бакалавърски, магистърски и докторски програми, които имат отношение към нарушенията на артикулацията, фонетиката и фонологията на българския език.

„Един много добър човек : Константин Стоилов и политическата добродетел“ от Веселин Методиев, меки корици, 12.00 лв.

Веселин Методиев: ...За мен Стоилов е български патриот и политик от европейски мащаб. Най-малко поради две причини. Първо, виждането му за силата на малката държава: нейното величие той вижда в нравствените ù възможности. И втората: размислите му за принципа на народностното и принципа на човечното. Ако читателят е минал по тези редове мимоходом, моля, нека ги прочете отново. Речите в парламента, когато отговаря на лъжепатриотите или на онези, които, убедени в своята любов към родината, не виждат нищо друго, са образец на политика, която няма да остарее и през днешния XXI в. Чрез тези свои думи Стоилов дава посока на българската политика, която можем да наречем стратегическа. Тя е и най-трудният елемент от правенето на онова, което наричаме европейска общност... И да отбележа, това не е приключил процес, а всекидневно политическо старание...

 

„Здравейте! : Учебник по български език за чужденци : В1 - В2 + СД“ от Галина Куртева, Кръстинка Бумбарова, Стефка Бъчварова, 47.50 лв.

Представеният учебник е втора част и естествено продължение на добре познатия и утвърден учебник „Здравейте“ – първа част, който вече повече от три години се прилага в обучението по български език на чужденци. Втората част продължава представянето на граматични, лексикални и комуникативни знания и умения в усвояването на български език като чужд. Надграждат се знанията от ниво А1-А2 и се развиват до ниво В1-В2, съгласно Европейската езикова рамка в чуждоезиковото обучение.

Учебникът е предвиден главно за обучение на студенти във ВУЗ, но също така би могъл да се използва и при всяко обучение по български език като чужд. Методиката на учебния комплект предполага работа с преподавател, но е възможно и самостоятелно изучаване.

Той представя особеностите на българския език и дава социокултурна информация за България. Подбрани са основни и типични комуникативни ситуации, които отразяват съвременните реалии при общуване на хората в България.

Златорогъ : Юбилейно издание по случай 100-годишнината на списанието, 20.00 лв.

Михаил Неделчев: „Днес, в годината на стогодишния юбилей на „Златорог“, в месеца след един век на излизането на неговата първа книжка, нашето възкресяване чрез фототипно издание на тази именно първа книжка, нашата студия и придружаващата я като специфична хроника анотирана библиография са още един апологетичен жест, отправен с почит и преклонение към критика Владимир Василев и неговия „Златорог“. Не можем да възкресим предметно всичките двадесет и четири годишнини на списанието, въпреки че бихме желали. Но се почувствахме длъжни да направим този жест...“

Комплектът съдържа:

- Фототипно издание на книжка първа на списание „Златорог“ от януари 1920 г.

- „Списание „Златорог“ и неговият редактор Владимир Василев“ : Студия от Елка Трайкова и Михаил Неделчев : Избрана и анотирана библиография, изготвена от Михаил Неделчев