Първата част на учебника по български език за чужденци „Здравейте“ е най-продаваната книга на Издателството на Нов български университет през месец ноември 2020 г.

Вижте как изглежда топ 10 на най-купуваните книги през изминалия месец: „Здравейте! : Учебник по български език за чужденци : А1 - А2“ + Компактдиск от Галина Куртева, Кръстинка Бумбарова, Стефка Бъчварова, 45.00 лв. Учебникът „Здравейте!“ представлява част от цялостен курс по български език за чужденци, съставен в съответствие с Европейската езикова рамка.

Информацията покрива ниво А1+ и ниво А2+. Лексикален и граматичен материал, необходим за създаването на основните езикови компетентности за ниво А1 според Общата езикова рамка на ЕС. Методиката предполага работа с преподавател. „Учебно помагало по административен процес“ от Райна Николова, 19.00 лв.

Изданието „Учебно помагало по административен процес“ разглежда основните правни институти на административноправния и на и административнонаказателния процес, които се съдържат в конспекта за държавен изпит по публичноправни науки по специалност „Право“. „Артикулационни нарушения : Ръководство за терапия“ от Екатерина Тодорова, 25.00 лв. Книгата е трето допълнено и преработено издание. Резултат е от дългогодишна клинична, теоретична и преподавателска работа на автора.

Описва теоретичната и терапевтичната рамка на специфичните нарушения в артикулацията, фонетиката и фонологията на българския език. Представени са конкретни терапевтични стратегии и етапи на логопедичната интервенция при артикулационни нарушения; артикулационната и акустичната характеристика на нормативните фонеми; видовете неправилна артикулация; методите за постановка, автоматизация и диференциация на нарушените звукове.

Ръководството предлага конкретен лингвистичен материал и логопедични упражнения за преодоляване на артикулационните нарушения.

То е полезно за клиничната работата на логопеди и представлява интерес за всички, които се интересуват от правилната реч на децата. „Специфични артикулационни нарушения през детството“ от Екатерина Тодорова, 12.00 лв. Книгата е резултат от дългогодишна клинична, теоретична и преподавателска работа на авторката в областта на говорната и езиковата патология. Систематизирани са моделите за интерпретация на специфичните нарушения във фонетиката на българския език и се уточнява взаимодействието на ненормативното говорно поведение с други области на функциониране - емоционално, поведенческо и социално. Представено е собствено епидемиологично проучване, което установява социалната значимост и разпространението на артикулационните нарушения, както и подпомага оптимизирането на оценката и характеристиката на атипичното артикулационно поведение с цел подобряване на ефективността на специализираните интервенции и предлаганите услуги за тези деца.

Книгата е предназначена за логопеди, но предоставя полезна информация и за специалисти от други научни области, които се интересуват от аспектите на говорно-езиковото поведение в детска възраст. Тя може да служи и като учебно пособие за студенти от бакалавърски, магистърски и докторски програми, които имат отношение към нарушенията на артикулацията, фонетиката и фонологията на българския език. „Русия : Една история на страна без история“ от Евгени Дайнов, 12 лв. Проф. д-р Евгени Дайнов: Накратко, посланието е следното: докато Западът загнива, защото е основал всичките си институции и практики върху дефектния индивид, на Русия предстои да завладее света, тъй като тя гради себе си не върху някакви си индивиди, а върху абсолютни ценности, стоящи далеч над отделното човешко същество. Затова – следва да се отбележи – Русия не се развива.

Тя няма нуждата да се развива, тъй като е изначално перфектна. А след като не се развива, тя няма как да има история. Постоянното усилие да не се допусне формирането на индивиди е причината в Русия да няма нито история, нито закон, нито – елементарните житейски удобства, характерни за Запада.

„Учебно помагало по административно право“ от Райна Николова, 22.00 лв. Изданието „Учебно помагало по административно право“ разглежда основните институти на административното и административнонаказателното право, които се съдържат в конспекта за държавен изпит по публичноправни науки на специалност „Право“. „Къщите говорят“, текст Мариана Екимова-Мелнишка; сн. Александър Н. Геров, 31.00 лв. Представените житейски истории на десетки известни българи с техните професионални пътища и драми обогатяват първоначалното намерение на Мариана Екимова-Мелнишка да разкрие единствено съдбата на старите къщи.

Личните посещения на градовете, обикалянето на домове-паметници, срещите с наследници или съвременници, познавали техните собственици, проучването из библиотеки и музеи - всичко това надгражда идеята на авторката само да покаже уникалните къщи като архитектурни образци или като знакови за българската история сгради. Тя "отваря" вратите им и ги кара да "говорят" - за легендите, събитията и хората, които са ги оживявали.

Така и в трите части на текста се възкресяват не само славни и страшни времена или забележителни постижения в културата, но и имената на интелектуалци, творци, герои и политици, свързани с националното ни наследство и с европейската история. Почти 300 авторски снимки на Александър Геров допълват по великолепен начин описанията на стотици къщи, разкриват красотата им и ги подреждат в паметта на градовете като картини на спомените.

Посланието на "Къщите говорят" е осмислено през призмата на съвременността, в диалог с отминалото време и поставя множество въпроси, отговор на които, за съжаление, и днешното време не дава... „Латински език за студенти по право, история, философия, международни отношения, европеистика“ от Мария Костова, 21.00 лв.

Учебникът е предназначен за студенти от специалностите право, история, философия, международни отношения, европеистика, политология, които изучават езика във факултативен или задължителен курс. Учебният материал съдържа много думи и термини от посочените области.

И днес латинският език непрекъснато се използва в хуманитаристиката, естествените науки, търговските наименования и другаде. Съставят се юбилейни речи, доклади на международни научни форуми, официални писма, дипломи. Ако сега се нуждаем от английския език за обикновеното международно общуване, то както в английския, така и в другите европейски езици думите, носители на идеите за духовните ценности на народите на европейския континент, са изразени с езика на Платон и езика на Цицерон.

„Работна тетрадка 2: Упражнения по практическа граматика на новогръцкия език“ от Христина Янисова, 10.00 лв. „Работна тетрадка 2“, която е естествено продължение на учебното помагало по практическа новогръцка граматика „Работна тетрадка 1“, се стреми да придаде завършеност и цялост на основния курс по новогръцки език, като обхваща материала от 16-30 урок от учебника „Новогръцки за начинаещи“.

В учебните единици се прави обзор на изучаваните граматически категории, тематично обобщение на лексиката и се предлагат разнообразни упражнения за развитие и усъвършенстване на произношението, правописа и граматиката, уменията за разбиране при четене и писане, включени са и примерни тестове за проверка на придобитите знания и умения (с отговори за правилно решение).

Учебното помагало е предназначено за студенти, ученици и всички, които изучават новогръцки език. То може да служи както за семинарни занятия, така и като средство за самостоятелна подготовка. „Здравейте! : Учебник по български език за чужденци : В1 - В2 + СД“ от Галина Куртева, Кръстинка Бумбарова, Стефка Бъчварова, 47.50 лв. редставеният учебник е втора част и естествено продължение на добре познатия и утвърден учебник „Здравейте“ – първа част, който вече повече от три години се прилага в обучението по български език на чужденци.

Втората част продължава представянето на граматични, лексикални и комуникативни знания и умения в усвояването на български език като чужд. Надграждат се знанията от ниво А1-А2 и се развиват до ниво В1-В2, съгласно Европейската езикова рамка в чуждоезиковото обучение.

Учебникът е предвиден главно за обучение на студенти във ВУЗ, но също така би могъл да се използва и при всяко обучение по български език като чужд. Методиката на учебния комплект предполага работа с преподавател, но е възможно и самостоятелно изучаване. Той представя особеностите на българския език и дава социокултурна информация за България. Подбрани са основни и типични комуникативни ситуации, които отразяват съвременните реалии при общуване на хората в България.