№1 Софийски магьосници 3 - Вещиците от Витоша

Автор: Мартин Колев
Издателство: Сиела

Свилен Воев заминава за Витоша в търсене на душевен мир. Вместо това попада на вещерско сборище, призраци от миналото и заплаха, по-страховита от всичко познато. За да я предотврати, той ще трябва да се върне обратно в града.

Силите на мрака не са си почивали по време на отсъствието му. Гласът е събрал цяла армия и се готви да завладее София, а сетне ‒ и цялата страна. Свилен няма друг избор, освен да се изправи пред външните и вътрешните си демони… и да се надява, че на сутринта слънцето ще изгрее отново.

Този роман ще ви изненадва постоянно… освен ако не сте ясновидец.“ в. „Магьосническо дело“

Всичко, което искам от една книга ‒ да участвам в нея.“ Морков Тенев /музикант, инфлуенсър/

Ей, съсипáха я тая поредица!“ Трайо Вентролога

Художник на корица: Исмаил Инджеоглу

Поръчайте книгата от тук: https://ciela.com/sofiyski-magyosnitsi-3-veshtitsite-ot-vitosha.html


№2 - Живот в скалите

Автор: Мария Лалева
Издателство: Книгомания

Романът на Мария Лалева „Живот в скалите" е драматична история между философията и притчата, между живота и смъртта.

Провокира читателя да задава въпроси, да намира лични отговори, да преживее най-силните човешки емоции – от сълзи до смях, от страдание и усещане за загуба до тържество на красотата, любовта и истината.

Мария Лалева е автор на стихосбирките „Не съм ви ближна“ и „Личен архив“.

Лалева е изпълнителен продуцент и сценарист на пълнометражния филм „Дамасцена“. Освен това тя споделя, че е започнала да пише и сценарий по историята на „Живот в скалите". Цитати от творбата се въртят в интернет пространството и заслужено впечатляват читателите с проникновена и задълбочена мисъл.

  • Любовта е за показване, момиче, не тъгата.
  • Не се страхувай от смъртта, сине! Не е страшно да останеш без мен. Много по-страшно е да останеш без себе си. Надгробните плочи са всъщност за живите.
  • Мислех, че най-страшното е да ме разлюби жена, която обичам. Триста пъти "Не"! Хиляда пъти! Страшно е да ме помни. И хиляда по хиляда – да я помня аз. Неизживяната... Недоизживяната...

Поръчайте книгата от тук: https://ciela.com/zhivot-v-skalite.html


№3 - Просто Спас 2 - Без филтър

Автор: Стен Дамянов
Издателство: Сиела

А точно по това време предприемчивият домоуправител Пешо е стоварил до жилищните блокове огромна купчина боклук. Той е готов на всяка шмекерия, за да успокои вбесените си съседи. Затова и привлича на своя страна доверчивия кум на Спас – Страхил. Далаверата е почти уредена, когато тяхната част от града се оказва заразена и надлежно изолирана с висока стена.

И правилата вече са различни. Жертвите на вируса взимат мерки, за да опазят тайните си. Но Спас има намерение да се възползва от ситуацията докрай – и да накара всички да признаят… ами… всичко! На прицела му са коучовете, феминистките, веганите, хипстърите и разбира се, блестящата с интелектуалната си недостатъчност негова дъщеря Гергана.

Задава се революция!

И само Спас може да спаси… себе си.

Добре де, и всички останали – по изключение.

Художник на корица и илюстрации: Стен Дамянов

Поръчайте книгата от тук: https://ciela.com/prosto-spas-2.html


№4 - Малка книга за икигай

АвторКен Моги
Издателство: Сиела

В японския език икигай се използва в различен контекст и може да се отнася както за дребни всекидневни неща, така и за големи цели и постижения. Думата е толкова обичайна, че хората често прибягват до нея във всекидневието си, без да си дават сметка за нейното специално значение.

Главното е, че икигай е постижим и без задължително да си особено успе­шен в професионалния живот. В този смисъл схващането е из­ключително демократично, пропито с ликуване от разнообра­зието на живота.

Истина е, че ако притежаваш икигай, това може да доведе до успех, но успехът не е необходимо условие за постигането на икигай. Икигай е достъпен за всеки от нас.

Книгата е под научната редакция на водещия български японист Братислав Иванов – първия преподавател по класически японски език в Софийския университет и носител на най-стария японски орден, Ордена на Изгряващото слънце, за приноси към академичните изследвания на японския език и преподаването му в България.

Поръчайте книгата от тук: https://ciela.com/malka-kniga-za-ikigay.html


№5 - Тънкото изкуство да не ти пука

Автор: Марк Менсън
Издателство: Хермес

Гарантираните начини да го постигнем обаче все повече заприличват на сапунен мехур, който Марк Менсън - авторът на тази книга спуква, заявявайки следното:
Целият този сладникав позитивизъм и радостни врели-некипели за самопомощ наблягат най-вече на това, което ви липсва. Ключът към добрия живот е да не ви пука за това да трупате още и още, а да ви пука само за истинските и важните неща“.

Но преди да осъзнаем това, се налага да осмислим голяма част от неприятните истини и да имаме реалистични очаквания. Марк Менсън развенчава редица установени „житейски правила“ и прави доста шокиращи заявления, докато ни въвежда в тънкостите на изкуството да не ни пука.

Поръчайте книгата от тук: https://ciela.com/tankoto-izkustvo-da-ne-ti-puka.html


№6 - 158 удара в минута

АвторДимитър Калбуров
Издателство: Пощенска кутия за приказки

158 удара в минута“ е история за ускорения пулс, стъпките по облаците и морските възли в корема. За разговорите до пет сутринта, които засищат всички сетива. За изникващите от изневиделица летни гръмотевични бури, помитащи всичко по пътя си. И най-вече за онези моменти на съвършенство, когато човек не би променил дори една молекула около себе си.

Еднопосочен билет

В училище ни учат, че дезоксиаденозилхидроксокоба¬ламин е витамин Б12, как вторият закон на термодина¬миката грубо казано гласи, че ако отвориш прозореца през зимата, не влиза студ, а излиза топлина, и най-вече, че ако класната не е в добро настроение, и целият клас няма да бъде в добро настроение, но никой не се е сетил да добави урок, че когато водиш някого по любимите си места, ще ви станат общи. Хиляди пъти беше тичал в онази гора, а след три разходки с нея му ухаеше повече на парфюма є, отколкото на каквото и да е друго. Храната нямаше вкус, или поне така предполагаше, тъй като разполагаше с апе¬тита на мраморна статуя. Сънят го навестяваше за по няколко часа, и то колкото да го изтощи допълнително. Така е, когато душата страда, попарата я сърба тялото, правейки любовната абстиненция не по-малко страшна от всяка друга. Часът беше 08:43, а събраният от предната вечер куфар го чакаше до вратата. Едва когато го взе в ръка, осъзна, че ще се налага да го мъкне по този начин навсякъде, правейки го твърде непрактичен за пътешествие. Набързо премести всичко в удобна раница и я метна на гръб. Беше си купил билет за влака до Белград, откъдето нямаше пред¬става накъде възнамерява да поеме. Може би към забутано селце в подножието на Алпите, където да намери мили въз¬растни хора, на които да помага в замяна на топла храна и покрив над главата. Живот като пастир на лилави крави. Защо не?

Поръчайте книгата от тук: https://ciela.com/158-udara-v-minuta.html


№7 - Този живот е за смелите

Автор: Веселина Тодорова
Издателство: Факел

В мутрата, в мутрата на злочестината, която наричаме държавата – кочина на раята. Във физиомутрата на така наречената „национална сигурност“ – продадена, продажна, предадена, на колене пред разкопчания цип на разпасания чорбаджия.

От душата си съм изтръгнала тази книга, изкървила съм я, изкъртила съм отломките на безсилието – че този живот не е за боклуците, а за смелите е този живот.
Журналистиката е кално риене – от Бойко Борисов в Бояна, през офиса на Пеевски, до Ахмед Доган в Сараите, като една Райна Княгиня – през сокаците на подземните мутри, до завоя на Жегата, която те дебне зад ъгъла на корумпираните „червеи“, изгризали родината ни, нахакана в окото на ДАНС, като свирепа оса, а на един баир разстояние Сретен Йосич, и до стъписването пред благословението на един Ангел…

Честно я писах. Честно я къртих. Ред по ред, дума по думичка, думища, които ще ви отвинтят главите. Защото Истината тук, на тази територия – кочина, не я дават по телевизията, нито я пишат по вестниците.

Ако не си готов да се разголиш до дъно, не си никакъв писател. В тази книга безпощадно свалих опаковката на всички управленци и „босове“, но и себе си не пожалих.

За да прочетете книгата ми „Този живот е за смелите“ се иска кураж, тя не за  е за хора, както казваше баба ми, със сърца в лайна увити.

Ще ви рани тази книга! Рана от кама, посипана с мехлем от ангелско перце.

Ако ви стиска, вие сте на ход!

- Веселина Томова

Поръчайте книгата от тук: https://ciela.com/tozi-zhivot-e-za-smelite.html


№8 - Милениум - Тя, която трябваше да умре

Автор: Давид Лагеркранс
Издателство: Колибри

Бездомен мъж е открит мъртъв в парк в Стокхолм. Смъртта му изглежда като поредния нещастен случай, но според съдебната лекарка Фредрика Нюман нещо не се връзва – и тя решава да се обади на Микаел Блумквист. Микаел моли Лисбет Саландер за помощ. Само че Лисбет е заминала за Москва, за да си разчисти сметките със сестра си Камила веднъж завинаги. Решила е, че повече няма да бъде преследвана. Тя ще бъде тази, която преследва.

„Тя, която трябваше да умре“ – големият финал на трилогията на Давид Лагеркранс и на поредицата „Милениум“ – преплита политически скандали и властови игри на високо ниво с ДНК изследвания, хималайски експедиции, руски фабрики за тролове и организирана омраза в интернет.

Поръчайте книгата от тук: https://ciela.com/milenium-tya-koyato-tryabvashe-da-umre.html


№9 - 35 разказа, които няма да забравите никога

Автор: -
Издателство: Пергамент прес

В сборника са представени 25 класически и съвременни автори от цял свят, като трима от тях са нобелови лауреати за литература: Анатол Франс, Рабиндранат Тагор и Иван Бунин. Тук ще намерите и разкази на едни от най-обичаните писатели по света: Оскар Уайлд, Саки, Ханс К. Андерсен, Джером К. Джером и О. Хенри. „Никога не можете да убиете изкуството на разказвача на истории, защото е заложено в човешкия план. То е неразделна част от него.” – Маргарет Атууд „Историите трябва да бъдат разказвани, иначе умират и когато умрат, ние не можем да си спомним кои сме или защо сме тук.”
– Сю Монк Кид

Поръчайте книгата от тук: https://ciela.com/35-razkaza-koito-nyama-da-zabravite-nikoga.html


№10 - Инспекцията

Автор: Джош Малерман
Издателство: Сиела

Наричат ги Азбучните момчета. Всяко от тях е на 12 години. Всички заедно живеят в отдалечена от цивилизацията кула, насред гъсти иглолистни гори.

Децата никога не са напускали своя дом. Не познават живота такъв, какъвто е. Изолацията им е абсолютна и задължителна, наложена от техния наглед грижовен и авторитетен Б.А.Щ.А.

Първоначално дръзкият и морално спорен експеримент върви по план… докато един ден момчетата не започват да си задават въпроси, да подлагат на съмнение правилата, да се бунтуват срещу своя умален свят... Готови ли са обаче за суровата истина, която ги очаква в края?

Инспекцията е интелигентно конструиран трилър с фино социално послание, което ненатрапчиво ти влиза под кожата. Едновременно мистерия и антиутопия, романът носи в себе си духа на Повелителят на мухите на Уилям Голдинг и напомня на 1984 на Джордж Оруел. Шлифованият и увлекателен стил на Джош Малерман обаче създава препускащ сюжет, който не само те държи в напрежение, но и буди любопитни въпроси за моралните норми, които обществото ни налага от самото ни раждане.

Поръчайте книгата от тук: https://ciela.com/inspektsiyata-dzhosh-malerman.html