№1 Софийски магьосници 3 - Вещиците от Витоша

Автор: Мартин Колев
Издателство: Сиела

Свилен Воев заминава за Витоша в търсене на душевен мир. Вместо това попада на вещерско сборище, призраци от миналото и заплаха, по-страховита от всичко познато. За да я предотврати, той ще трябва да се върне обратно в града.

Силите на мрака не са си почивали по време на отсъствието му. Гласът е събрал цяла армия и се готви да завладее София, а сетне ‒ и цялата страна. Свилен няма друг избор, освен да се изправи пред външните и вътрешните си демони… и да се надява, че на сутринта слънцето ще изгрее отново.

Този роман ще ви изненадва постоянно… освен ако не сте ясновидец.“ в. „Магьосническо дело“

Всичко, което искам от една книга ‒ да участвам в нея.“ Морков Тенев /музикант, инфлуенсър/

Ей, съсипáха я тая поредица!“ Трайо Вентролога

Художник на корица: Исмаил Инджеоглу

Поръчайте книгата от тук: https://ciela.com/sofiyski-magyosnitsi-3-veshtitsite-ot-vitosha.html


№2 - Просто Спас 2 - Без филтър

Автор: Стен Дамянов
Издателство: Сиела

А точно по това време предприемчивият домоуправител Пешо е стоварил до жилищните блокове огромна купчина боклук. Той е готов на всяка шмекерия, за да успокои вбесените си съседи. Затова и привлича на своя страна доверчивия кум на Спас – Страхил. Далаверата е почти уредена, когато тяхната част от града се оказва заразена и надлежно изолирана с висока стена.

И правилата вече са различни. Жертвите на вируса взимат мерки, за да опазят тайните си. Но Спас има намерение да се възползва от ситуацията докрай – и да накара всички да признаят… ами… всичко! На прицела му са коучовете, феминистките, веганите, хипстърите и разбира се, блестящата с интелектуалната си недостатъчност негова дъщеря Гергана.

Задава се революция!

И само Спас може да спаси… себе си.

Добре де, и всички останали – по изключение.

Художник на корица и илюстрации: Стен Дамянов

Поръчайте книгата от тук: https://ciela.com/prosto-spas-2.html


№3 - Живот в скалите

Автор: Мария Лалева
Издателство: Книгомания

Романът на Мария Лалева „Живот в скалите" е драматична история между философията и притчата, между живота и смъртта.

Провокира читателя да задава въпроси, да намира лични отговори, да преживее най-силните човешки емоции – от сълзи до смях, от страдание и усещане за загуба до тържество на красотата, любовта и истината.

Мария Лалева е автор на стихосбирките „Не съм ви ближна“ и „Личен архив“.

Лалева е изпълнителен продуцент и сценарист на пълнометражния филм „Дамасцена“. Освен това тя споделя, че е започнала да пише и сценарий по историята на „Живот в скалите". Цитати от творбата се въртят в интернет пространството и заслужено впечатляват читателите с проникновена и задълбочена мисъл.

  • Любовта е за показване, момиче, не тъгата.
  • Не се страхувай от смъртта, сине! Не е страшно да останеш без мен. Много по-страшно е да останеш без себе си. Надгробните плочи са всъщност за живите.
  • Мислех, че най-страшното е да ме разлюби жена, която обичам. Триста пъти "Не"! Хиляда пъти! Страшно е да ме помни. И хиляда по хиляда – да я помня аз. Неизживяната... Недоизживяната...

Поръчайте книгата от тук: https://ciela.com/zhivot-v-skalite.html


№4 - Бездетен

АвторИвайло Митев
Издателство: Жени Хаджииванова

Здравейте!

От пет месеца не съм Бездетен. Когато гледах как се буди дъщеря ми тази сутрин, си дадох сметка, че за дванадесетте години очакване и борба да я има, дори не се сещам. Всеки ден обаче, мисля за друго.

Мисля за хората със съдба като нашата. Мисля за това, че Българските бездетни семейни или несемейни двойки са над 200 000, от които над 50 000 не получат ли донорски материал, никога няма да станат биологични родители. Не ми излиза от главата информацията на Евростат, че към 2060 г. населението на България ще намалее с още близо 27%, делът на децата до 15 г. ще се свие с най-малко 13%, а населението на възраст между 15 и 24 години ще намалее с повече от 41%. Мисля си, как ли ще изглежда тази прогнозна информация, актуализирана към днешна дата, защото данните към нея се публикувани през 2000 година.

Годината е 2019, а нашата страна вече има най-бързо изчезващото население в работоспособна възраст в света. Преди около половин година, д-р Стаменов каза в свое интервю, че след 100 години няма да се раждат Български деца. Предвид казаното до тук, ще изчезне ли Българската нация след 200 години? Тази прогноза ще се окаже ли вярна?

Факт е, че съотношението между мъжкия и женски инфертилитет вече е равно. Мисля си, че днес с лекота подминаваме факта, че всеки четвърти Българин в репродуктивна възраст страда от репродуктивно заболяване, а само след няколко десетилетия всяко второ дете което ще се ражда, няма да бъде заченато по естествен път.

Мисля си, че има хиляди Българки, най-вече в малките населени маеста, които се страхуват да признаят, че имат репродективен проблем, защото местното общество ще ги заклейми като жени втора ръка. В България има и хиляди жени, които по ред причини се притесняват или срамуват да признаят, че тяхното дете е създадено в лабораторни условия.

Когато през 2009 година ми хрумна идеята за „Бездетен“, желанието ми беше да намеря начин да помогна поне на една двойка със съдба като нашата, но така че, да ангажирам колкото може повече хора, за да научат колко е трудно понякога да бъде създаден живот.

Сега съм щастлив, защото Ви има всички Вас. Вие създадохте възможността романа „Бездетен“ да има трети тираж. Без Вашата съпричастност и човечност, всичко това нямаше да е възможно.

Предстои да помогнем на двойка номер 4. Не зная кои са тези хора, защото веднага щом се съберат средствата от продажбата на книгата, Фондация „Искам бебе“ ще ги избере на случаен принцип, но съм уверен в едно. С финансовата и емоционална подкрепа, която ще получат от всички нас, скоро ще се роди още едно Българско дете!

Стартираме на 15 септември! Подкрепете ни!
Или просто споделете! Нека научат повече хора!

Защото най-голямото съкровище на България е бъдното поколение, а ако и то продължи да шепне проблемите ни, това след тях дори да изкрещи, няма да има кой да чуе!
Благодаря Ви!

Не познавам лично повечето от Вас, но може би именно това прави усещането, че помагаме заедно, уникално!

Поръчайте книгата от тук: https://ciela.com/bezdeten.html


№5 - Тънкото изкуство да не ти пука

Автор: Марк Менсън
Издателство: Хермес

Гарантираните начини да го постигнем обаче все повече заприличват на сапунен мехур, който Марк Менсън - авторът на тази книга спуква, заявявайки следното:
Целият този сладникав позитивизъм и радостни врели-некипели за самопомощ наблягат най-вече на това, което ви липсва. Ключът към добрия живот е да не ви пука за това да трупате още и още, а да ви пука само за истинските и важните неща“.

Но преди да осъзнаем това, се налага да осмислим голяма част от неприятните истини и да имаме реалистични очаквания. Марк Менсън развенчава редица установени „житейски правила“ и прави доста шокиращи заявления, докато ни въвежда в тънкостите на изкуството да не ни пука.

Поръчайте книгата от тук: https://ciela.com/tankoto-izkustvo-da-ne-ti-puka.html


№6 - Топ мистериите на България

Автор: Слави Панайотов - The Clashers
Издателство: Оз books

Тази книга може да промени серизно начина, по който гледате на много исторически факти свързани с България.

Колкото повече напредвате, толкова повече ще се убеждавате, че ние, българите, сме привилегировани да крачим по тези земи. Всяка нова находка, вместо да хвърля яснота на предишни въпроси, повдига нова вълнуваща загадка от миналото.

Тази книга може да промени серизно начина, по който гледате на някои местности в България.

Авторът ще ви преведе по мистериозната пътека на загадките като ще се върне още в зората на човечеството, защото вероятно първата цивилизация е възникнала точно в земите на днешна България. Ще се впусне в противоречивото наследство на траките и ще се опита да си обясни някои парадоксални факти. Прабългарите също може да не са ни толкова ясни, колкото си мислим!

И още много разкрития за:

  1. Баба Ванга. Защо е важна и предсказания?
  2. Свещеният триъгълник - Белинташ, Кръстова гора и Караджов камък.
  3. Предишни цивилизации. От атлантите ли сме произлязли?
  4. Странджа - планина с много лица. 
  5. Съвременните мистерии на България.

Поръчайте книгата от тук: https://ciela.com/top-misteriite-na-balgariya.html


№7 - Седем градски гряха

Автор: Благой Д. Иванов
Издателство: Сиела

Благой Д. Иванов от ученик се занимава с писане, от студент – с кинокритика, а от 2011 г. плува из издателските ширини. Независимо дали се е фокусирал върху жанрова проза, дали анализира даден филм, или редактира книги, движеща сила си остава интересът му към по-мрачните, провокативни и нарушаващи табутата теми и сюжети. Докато измисля концепцията и сценариите на настоящия проект, основно се вдъхновява от британеца Клайв Баркър и от японеца Джунджи Ито. Когато не се занимава с литература, с нескрито удоволствие се отдава на другите си страсти – меломания, палеонтология и критично мислене.

Петър Станимиров навлиза ударно в света на комиксите и илюстрациите още през 80-те години на миналия век. Освен несъмнено култовата му роля в проекти като „Дъга” и в художественото оформление на книгите на Стивън Кинг и Дийн Кунц, той налага в България безобразно популярните книги-игри, после минава през гейминг бранша, а в последно време е изключително активен както като художник на класически произведения, така и на съвременна попкултура. Правил е десетки изложби и е носител на редица отличия, а внушителното му портфолио е маркирало не едно, а вече близо пет поколения.

Поръчайте книгата от тук: https://ciela.com/sedem-gradski-gryaha.html


№8 - Нож

Автор: Ю Несбьо
Издателство: Емас

Хари Хуле отново неудържимо се е устремил към дъното и изглежда няма какво да спре пътя му надолу. Ракел - единствената жена, която е обичал - окончателно го е изгонила от къщи. Получил е шанс да се върне сред силите на реда, но от Отдела за борба с насилието му поверяват само съвсем елементарни, стари случаи. А в същото време, след повече от десетгодишен престой в затвора, по улиците на свобода се разхожда Свайн Фине – истинско страшилище, сериен изнасилвач и убиец, първият престъпник, когото Хари е тикнал зад решетките в следователската си кариера. Инспекторът е убеден, че Фине е все така опасен и в готовност да продължи започнатото.

Събуждайки се с тежък махмурлук след поредната пиянска нощ, Хари Хуле не помни абсолютно нищо, но ръцете и дрехите му са окървавени. Безпогрешната интуиция му подсказва, че мракът тепърва ще се сгъстява и пред Хари ще се разгърне кошмар отвъд всяко въображение...

„Може да се заяви, че „Нож“ е най-добрата книга от и без това изключителната поредица на Ю Несбьо. Моралните дилеми ще ви напомнят Достоевски, изненадите ще ви спрат дъха, диалозите ще ви разсмеят, а напрежението е безспирно. „Нож“ е от онези редки обемисти книги, за които никой не би си помислил, че е трябвало да бъдат съкратени дори с една страница.“ Уолстрийт Джърнъл   

Норвежецът Ю Несбьо безспорно стои сред най-добрите криминални писатели на нашето време, оглавявайки класациите с всяка своя следваща книга. Романите му са преведени на над 50 езика и са продадени в повече от 40 милиона екземпляра.

Поръчайте книгата от тук: https://ciela.com/nozh-yu-nesbyo.html


№9 - Поразените

Автор: Теодора Димова
Издателство: Сиела

Група жени, чиито мъже са убити, вървят в леденото февруарско разсъмване към мястото на убийството. Вали сняг. Жените не говорят. Като някакви черни мироносици, но не за да възвестят радостната вест, а за да видят ямата, където със сгурия са засипани телата на мъжете и бащите им. Снегът не се задържа върху този черен кръг. Стопява се. Всичко наоколо е бяло, а този кръг остава черен.

Роман за три жени и едно дете, които преминават през тежки за нашата история събития. Те са поразени от тоталитарния режим, установил се чрез съветската окупация след деветосептемврийския преврат.

Ние всички, родените преди ’89-а и след нея, всички ние, които имаме нещо общо с България, сме поразени от тези събития така, както сме поразени от Чернобилската авария. Мащабът на пораженията тепърва започва да излиза наяве. Това е печално известно на всички ни.

Но поразени ли са наистина „Поразените”?
Това е въпросът, който ме тревожеше и утешаваше едновременно, докато пишех за трите жени и за това дете.
В какво се изразява поражението и в какво победата?
Свети апостол Павловата прочута фраза звучеше през цялото време в главата ми: „…силата ми се в немощ напълно проявява…”.
Кой е по-силен в очите на Бога – този, който кротко плаче в себе си, или онзи, който безсрамно тържествува?

Оформление на корицата: Дамян Дамянов (картината е на Марк Шагал)

Поръчайте книгата от тук: https://ciela.com/porazenite-teodora-dimova.html


№10 - Исторически маршрути: София

Автор: Здравко Петров
Издателство: Сиела

Искате ли да научите за римското градоустройство на Улпия Сердика, да разберете къде е била османската часовникова кула на София, как се е променил градът след Освобождението през 1878 г. и какви са били съдбите на архитектите, дали облика на българската столица с талант и вдъхновение? 

Искате ли да се разходите по изгубената улица „Търговска“ преди бомбардировките през Втората световна война и преди изграждането на сталинската архитектура на Ларгото?

Пътеводителят „Исторически маршрути: София“ ще ви помогне да се ориентирате в интригуващото културно наследство и разнообразие от архитектурни стилове на града, в историите и легендите, свързани със знакови сгради и личности, но и с непознати фасади и съдбите зад тях.

Описаните тук два маршрута са с обща дължина по-малко от 6 км, но са събрали в себе си 7 исторически периода и 80 обекта. По тях ще се срещнете с национални „дворци“ като Военния клуб, Народния театър и Софийския университет, с чаровни домове, построени преди повече от век, със сгради, пазещи паметта за значими събития от българската история.

С над 200 снимки и картички, тази книга е безценен помощник за всеки, поел по софийските улици в търсене на красиви сгради и любопитни сюжети от миналото на града.

Фотография на корицата: Евгени Димитров
Художник на корицата: Дамян Дамянов

Поръчайте книгата от тук: https://ciela.com/istoricheski-marshruti-sofiya.html