№1 - Живот в скалите

Автор: Мария Лалева
Издателство: Книгомания

Романът на Мария Лалева „Живот в скалите" е драматична история между философията и притчата, между живота и смъртта.

Провокира читателя да задава въпроси, да намира лични отговори, да преживее най-силните човешки емоции – от сълзи до смях, от страдание и усещане за загуба до тържество на красотата, любовта и истината.

Мария Лалева е автор на стихосбирките „Не съм ви ближна“ и „Личен архив“.

Лалева е изпълнителен продуцент и сценарист на пълнометражния филм „Дамасцена“. Освен това тя споделя, че е започнала да пише и сценарий по историята на „Живот в скалите". Цитати от творбата се въртят в интернет пространството и заслужено впечатляват читателите с проникновена и задълбочена мисъл.

  • Любовта е за показване, момиче, не тъгата.
  • Не се страхувай от смъртта, сине! Не е страшно да останеш без мен. Много по-страшно е да останеш без себе си. Надгробните плочи са всъщност за живите.
  • Мислех, че най-страшното е да ме разлюби жена, която обичам. Триста пъти "Не"! Хиляда пъти! Страшно е да ме помни. И хиляда по хиляда – да я помня аз. Неизживяната... Недоизживяната...

Поръчайте книгата от тук: https://ciela.com/zhivot-v-skalite.html


№2 - Исторически маршрути: София

Автор: Здравко Петров
Издателство: Сиела

Искате ли да научите за римското градоустройство на Улпия Сердика, да разберете къде е била османската часовникова кула на София, как се е променил градът след Освобождението през 1878 г. и какви са били съдбите на архитектите, дали облика на българската столица с талант и вдъхновение? 

Искате ли да се разходите по изгубената улица „Търговска“ преди бомбардировките през Втората световна война и преди изграждането на сталинската архитектура на Ларгото?

Пътеводителят „Исторически маршрути: София“ ще ви помогне да се ориентирате в интригуващото културно наследство и разнообразие от архитектурни стилове на града, в историите и легендите, свързани със знакови сгради и личности, но и с непознати фасади и съдбите зад тях.

Описаните тук два маршрута са с обща дължина по-малко от 6 км, но са събрали в себе си 7 исторически периода и 80 обекта. По тях ще се срещнете с национални „дворци“ като Военния клуб, Народния театър и Софийския университет, с чаровни домове, построени преди повече от век, със сгради, пазещи паметта за значими събития от българската история.

С над 200 снимки и картички, тази книга е безценен помощник за всеки, поел по софийските улици в търсене на красиви сгради и любопитни сюжети от миналото на града.

Фотография на корицата: Евгени Димитров
Художник на корицата: Дамян Дамянов

Поръчайте книгата от тук: https://ciela.com/istoricheski-marshruti-sofiya.html


№3 - Тънкото изкуство да не ти пука

Автор: Марк Менсън
Издателство: Хермес

Гарантираните начини да го постигнем обаче все повече заприличват на сапунен мехур, който Марк Менсън - авторът на тази книга спуква, заявявайки следното:
Целият този сладникав позитивизъм и радостни врели-некипели за самопомощ наблягат най-вече на това, което ви липсва. Ключът към добрия живот е да не ви пука за това да трупате още и още, а да ви пука само за истинските и важните неща“.

Но преди да осъзнаем това, се налага да осмислим голяма част от неприятните истини и да имаме реалистични очаквания. Марк Менсън развенчава редица установени „житейски правила“ и прави доста шокиращи заявления, докато ни въвежда в тънкостите на изкуството да не ни пука.

Поръчайте книгата от тук: https://ciela.com/tankoto-izkustvo-da-ne-ti-puka.html


№4 - 158 удара в минута

АвторДимитър Калбуров
Издателство: Пощенска кутия за приказки

158 удара в минута“ е история за ускорения пулс, стъпките по облаците и морските възли в корема. За разговорите до пет сутринта, които засищат всички сетива. За изникващите от изневиделица летни гръмотевични бури, помитащи всичко по пътя си. И най-вече за онези моменти на съвършенство, когато човек не би променил дори една молекула около себе си.

Еднопосочен билет

В училище ни учат, че дезоксиаденозилхидроксокоба¬ламин е витамин Б12, как вторият закон на термодина¬миката грубо казано гласи, че ако отвориш прозореца през зимата, не влиза студ, а излиза топлина, и най-вече, че ако класната не е в добро настроение, и целият клас няма да бъде в добро настроение, но никой не се е сетил да добави урок, че когато водиш някого по любимите си места, ще ви станат общи. Хиляди пъти беше тичал в онази гора, а след три разходки с нея му ухаеше повече на парфюма є, отколкото на каквото и да е друго. Храната нямаше вкус, или поне така предполагаше, тъй като разполагаше с апе¬тита на мраморна статуя. Сънят го навестяваше за по няколко часа, и то колкото да го изтощи допълнително. Така е, когато душата страда, попарата я сърба тялото, правейки любовната абстиненция не по-малко страшна от всяка друга. Часът беше 08:43, а събраният от предната вечер куфар го чакаше до вратата. Едва когато го взе в ръка, осъзна, че ще се налага да го мъкне по този начин навсякъде, правейки го твърде непрактичен за пътешествие. Набързо премести всичко в удобна раница и я метна на гръб. Беше си купил билет за влака до Белград, откъдето нямаше пред¬става накъде възнамерява да поеме. Може би към забутано селце в подножието на Алпите, където да намери мили въз¬растни хора, на които да помага в замяна на топла храна и покрив над главата. Живот като пастир на лилави крави. Защо не?

Поръчайте книгата от тук: https://ciela.com/158-udara-v-minuta.html


№5 - Татуировчикът на Аушвиц

Автор: Хедър Морис
Издателство: Рива

През 1942 година Лали Соколов е депортиран от Словакия в Аушвиц. Там му е възложено да татуира върху ръцете на останалите лагерници номерата, с които са обозначени. Един ден на опашката пред него се нарежда уплашено момиче. За Лали това е любов от пръв поглед и той се заклева не само, че ще оцелее, а и че ще се погрижи Гита също да доживее свободата. Така започва една от най-жизнеутвърждаващите и незабравими истории за Холокоста, историята на татуировчика на Аушвиц.

Трогателен разказ за любовта и саможертвата." Times Literary Supplement

Ценно историческо свидетелство, напомняне за ужасите на Холокоста и възхвала на човешката издръжливост." Irish Times

Лали е бил човек с херкулесовска сила на духа и неговата одисея, разказваща за оцеляването му в лагера и повторното събиране с Гита след края на войната, заслужава вниманието на най-широката читателска аудитория." Jewish Chronicle

Тази книга ще се чете и след сто години. И тогава сигурно още ще е в списъка с най-продаваните заглавия. Книга, заради която човек губи съня си и то не само защото не може да я остави." Джефри Арчър

Поръчайте книгата от тук: https://ciela.com/tatuirovchikat-na-aushvits.html


№6 - Топ мистериите на България

Автор: Слави Панайотов - The Clashers
Издателство: Оз books

Тази книга може да промени серизно начина, по който гледате на много исторически факти свързани с България.

Колкото повече напредвате, толкова повече ще се убеждавате, че ние, българите, сме привилегировани да крачим по тези земи. Всяка нова находка, вместо да хвърля яснота на предишни въпроси, повдига нова вълнуваща загадка от миналото.

Тази книга може да промени серизно начина, по който гледате на някои местности в България.

Авторът ще ви преведе по мистериозната пътека на загадките като ще се върне още в зората на човечеството, защото вероятно първата цивилизация е възникнала точно в земите на днешна България. Ще се впусне в противоречивото наследство на траките и ще се опита да си обясни някои парадоксални факти. Прабългарите също може да не са ни толкова ясни, колкото си мислим!

И още много разкрития за:

  1. Баба Ванга. Защо е важна и предсказания?
  2. Свещеният триъгълник - Белинташ, Кръстова гора и Караджов камък.
  3. Предишни цивилизации. От атлантите ли сме произлязли?
  4. Странджа - планина с много лица. 
  5. Съвременните мистерии на България.

Поръчайте книгата от тук: https://ciela.com/top-misteriite-na-balgariya.html


№7 - Чернобилска молитва

Автор: Светлана Алексиевич
Издателство: Парадокс

Светлана Алексиевич е Нобеловият лауреат за литература за 2015 г. Отличието бе присъжда на белоруската писателка за нейното „многозвучно писане, монумент на страданието и смелостта в нашето време“. Онова, което тя прави, отбелязват от Шведската академия, е да задълбочи разбиранията ни за цяла епоха – чрез своя изключителен метод грижливо да създава колажи от човешки гласове.
 
Светлана Алексиевич е родена през 1948 г. в украинския град Ивано-Франкивск, родителите ѝ са белорусец и украинка. След края на военната служба на бащата семейството се мести в Беларус. Светлана учи в гимназията, после завършва журналистика в университета в Минск (1967-72 г.). Алексиевич работи като учител и журналист. Всеки от трудовете ѝ е плод на мащабни проучвания – интервюта с между 500 и 700 души, преглед на хиляди документи, посещения на терен. Наричана е „археоложката на комунизма“.

Поръчайте книгата от тук: https://ciela.com/chernobilska-molitva.html


№8 - Чуй ме

Автор: Силвия Крумова
Издателство: МУСАГЕНА

„…Чуваш ли ме? Разгърни ме. Поспри. Послушай ме. Дали съм аз онзи глас, който чуваш понякога, когато затвориш очи и останеш със себе си. Дали съм случайност, дали съм твоята точна среща. Запознаваме се в най-подходящия момент. Можеш да бъдеш сигурен в това. Имаш нужда от мен. Повикал си ме и сега попадам в ръцете ти. Какво ще намериш тук? Всичко, което имаш нужда да чуеш. Да видиш, да докоснеш. Няма да те уча на нищо, само ще ти покажа. Ще те разведа в моя свят, който си прилича безумного много с твоя.“

Почти на 30, Силвия представя себе си като дете, което обича да се забавлява и обожава живота до безкрайност. Непрекъснато го затрупва с въпроси, а той така и не се уморява да й отговаря по милион различни начини. Последния път, в който го пита „какво ще ме направи щастлива и пълноценна“, превръща хобито й в професия. От малка обича четките, а сега има възможност да твори с тях не само върху бял лист. Дете на Уран, но се учи да живее на всички планети. Обича космоса, мистичното и пътуването. Мечтае за свят с повече емпатия и любов. Живее за думите и силата, които имат. Вдъхновява се от възможността чрез тях да записва уроците, чувствата и мислите на сърцето си.

Поръчайте книгата от тук: https://ciela.com/chuy-me-silvia-krumova.html


№9 - Поразените

Автор: Теодора Димова
Издателство: Сиела

Група жени, чиито мъже са убити, вървят в леденото февруарско разсъмване към мястото на убийството. Вали сняг. Жените не говорят. Като някакви черни мироносици, но не за да възвестят радостната вест, а за да видят ямата, където със сгурия са засипани телата на мъжете и бащите им. Снегът не се задържа върху този черен кръг. Стопява се. Всичко наоколо е бяло, а този кръг остава черен.

Роман за три жени и едно дете, които преминават през тежки за нашата история събития. Те са поразени от тоталитарния режим, установил се чрез съветската окупация след деветосептемврийския преврат.

Ние всички, родените преди ’89-а и след нея, всички ние, които имаме нещо общо с България, сме поразени от тези събития така, както сме поразени от Чернобилската авария. Мащабът на пораженията тепърва започва да излиза наяве. Това е печално известно на всички ни.

Но поразени ли са наистина „Поразените”?

Това е въпросът, който ме тревожеше и утешаваше едновременно, докато пишех за трите жени и за това дете.

В какво се изразява поражението и в какво победата?

Свети апостол Павловата прочута фраза звучеше през цялото време в главата ми: „…силата ми се в немощ напълно проявява…”.

Кой е по-силен в очите на Бога – този, който кротко плаче в себе си, или онзи, който безсрамно тържествува?

Оформление на корицата: Дамян Дамянов (картината е на Марк Шагал)

Поръчайте книгата от тук: https://ciela.com/porazenite-teodora-dimova.html


№10 - Да прецакаш дявола

Автор: Наполеон Хил
Издателство: AMG Publishing

Наполеон Хил e познат на милиони хора като автор на книгата „Мисли и забогатявай” – най-продаваната книга за самоусъвършенстване в света. Малко след излизането й, през 1938 г., той пише „Да прецакаш Дявола”. Ръкописът на новата книга съдържа изпълнено с изключителни прозрения за човешката природа интервю с Дявола. Смятана за твърде скандална и противоречива от семейството на автора, книгата така и не вижда бял свят и остава скрита.

Сега, повече от 70 години след написването й, тя най-накрая намира пътя към своите читатели благодарение на фондация „Наполеон Хил” и редакцията и коментарите на Шарън Лехтър – съавтор на книгата „Богат татко, беден татко”.

Да прецакаш Дявола”, по думите на самия Хил, дава на човек ключа към затвора, в който той сам се е поставил. Основната й ценност е, че тя очертава разликата между човека, който се носи по течението на живота без цел и посока, и онзи, който използва най-ценния си ресурс – своя ум, за да управлява живота си и да постига целите си. Както бизнес консултантът Брайън Трейси правилно отбелязва, ако „Мисли и забогатявай“ е картата по пътя към успеха, то „Да прецакаш Дявола“ ще помогне на хората да се освободят от бариерите, които вероятно им пречат да постигнат този успех.

Наполеон Хил е човек, който знае как да накара другите да се замислят. Затова той веднага ни въвлича в приключението – превежда ни през своя собствен живот и споделя за два повратни момента в него. Това са периоди на личностни кризи, объркване и безпътица, оказали се впоследствие решаващи за неговите бъдещи успехи, тъй като илюстрират неизменен житейски принцип:

„Причината за успеха не е нещо отделно и външно от самия човек. Тя е сила, толкова неуловима, че повечето хора не я различават; сила, която спокойно може да бъде наречена „другото ни Аз“. Забележителното е, че тази сила се проявява и става видима много рядко – само при изключителни обстоятелства, когато хората са били принудени – след преживяване на голяма беда или временен провал – да променят нагласите си и да мислят по начин, който да им помогне да излязат от затруднено положение”.

Тези идеи разкриват една друга част от същността на Наполеон Хил. Въпреки че е основно познат като „създател на милионери”, книгата му „Да прецакаш Дявола” е не само наръчник за постигане на успех; тя ни предоставя пътните знаци към решаването на житейски проблеми и преодоляване на сериозни кризи. В нея той говори за връзката между благосъстоянието и духовното пробуждане, за това, че успехът е пряко следствие от способността на човек да слуша вътрешния си глас, да превръща временния провал в крайна победа и да акумулира мъдрост, преодолявайки препятствията.

Дяволът е основният персонаж във втората част на книгата. Дяволът е вечният символ на злото, онази негативна енергия, която живее в човешките умове и пречи на хората да осъществят мечтите си. Сега, по някакъв необикновен начин, той сякаш е поставен на свидетелска скамейка в съд и е принуден да разкрие своя пълен арсенал от „номера” и машинации. В интервюто с него Дяволът описва в детайли всички онези фактори, чрез които ние, хората, възпрепятстваме собственото си щастие – страхове, негативни мисли, вредни навици, склонност към мързел, отлагане и отчаяние, и разкрива как те могат да бъдат преодолени.

Поръчайте книгата от тук: https://ciela.com/da-precakash-djavola.html