Пъстрата програма от културни събития на Дните на японската култура в България продължава с пълна сила. Световно известното театрално изкуство Но ще бъде представено в 3 града в България. Публиката в Стара Загора ще може да се наслади на представленията на театралната трупа „Ямамото“ на 25.09 от 19:00 ч. в Държавната опера. В Пловдив актьорите ще гостуват на 27.09 и 28.09 от 19:30 ч. в Античния театър. Представленията в София ще са на 1.10 от 19:00 ч. в Народен театър „Иван Вазов“. Билети за събитията в Стара Загора могат да бъдат закупени от [www.operasz.bg]www.operasz.bg и [www.pierrot-bg.com]www.pierrot-bg.com, а билети за театър „Но“ в Пловдив и София могат да бъдат открити в мрежата на Eventim.
 
 Рядко представяните пиеси ще гостуват в България по повод на паметния троен юбилей на японо-българските двустранни отношения. В София и Стара Загора ще бъдат представени традиционни пиеси, а в Пловдив –  една от най-новите пиеси, наречена „Орфей“. Тя е създадена от Акихиро Ямамото, директор и главен актьор в Театър „Ямамото“, по идея на Мая Бежанска, и ще бъде представена като част от официалната програма на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.
 
 Театър Но представлява вид сценично изкуство с маски, в което важна роля играят песните и танците. Негови предшественици са уличните скечове, танци, акробатични номера и фокуси. „Но“ в превод означава „умение“ или „талант“. Едно Но представление включва 5 акта, но в наши дни по-често срещани са постановките с 2 акта и антракт. Маските в Но могат да се разглеждат като самостоятелно изкуство. Затова и междувременно от 11 до 18 септември в Столичната библиотека се състоя изложба на маски, използвани в театър Но, и икебана от Сдружение за икебана „Кагецу“.
 
 Програма Стара Загора:

- 25 септември (сряда), 19:00 ч.   
Държавна опера  – „Крилатите одежди“ и „Земният паяк“ 

Програма Пловдив:

- 27 септември (петък), 19:30 ч. 
Античен театър – „Крилатите одежди“ и „Земният паяк“

- 28 септември (събота), 19:30 ч. 
Античен театър – нова „Но“ пиеса – „Орфей“ 
 
Програма София:

- 1 октомври (вторник), 19:00 ч. 
Народен театър „Иван Вазов“ – „Железният венец“ и „Земният паяк“ 

 30-ите юбилейни Дни на японската култура в България се организират от Посолството на Япония в България и с подкрепата на Клуба „Приятели на Япония в Република България – Нихон Томоно Кай“.
 
 Пълната програма за 30-тите юбилейни Дни на японската култура можете да прочетете в брошурата тук: https://www.bg.emb-japan.go.jp/files/000514077.pdf