50-тото представление на „Анна Каренина” в Театър „София” на 2.10.2019 г. се отбелязва с изложба на 50 фотографии, които представят гостуването на спектакъла в Ясна Поляна в Русия, където е роден и твори авторът на романа Лев Николаевич Толстой. През юли софийският театър откри с голям успех Международния театрален фестивал „Толстой Уикенд”, който се проведе за четвърти път в имението на писателя, където е и гробът му. Свои драматизации на романа на фестивала имаха и театри от Рига (Латвия) и Тула (Русия).

Автор на фотографиите е водещият на „Седмицата” на „Дарик радио” и адвокат Кирил Вълчев. Това е втората му фотоизложба във фоайето на Театър „София” след „Децата на Сахел”, която през 2012 г. показа глада на децата в страните на юг от Сахара в Африка.

„Несъзнателно снимките на трупата на Театър „София” в Ясна Поляна са уловили превръщането на един театрален спектакъл от дело на разума в изживяване на сърцето. Мобилният телефон е запечатал моменти от пътуването, репетициите и подготовката на сцената, костюмите, гримовете … И превръщането на тези съзнателни усилия в несъзнателно изживяване на сцената сред пространството на Ясна Поляна на Толстой, където наблизо е къщата на писателя. В нея е бюрото, на което той написва „Анна Каренина”. Наоколо е гората, в която той се разхождал без пътека сутрин преди да пише. Там е и гробът на писателя – зелена могила без никакъв надпис или знак … Именно несъзнателното в живота на човека е в центъра на този роман и писателят неведнъж описва изживяването на своите влюбени герои с тази дума. А точно несъзнателното е в природата и на творчеството. Надявам се зрителят да види именно със сърцето си оправдание на дързостта ми да представя тези 50 фотографии от „Анна Каренина” на „Театър София” в Ясна Поляна на Толстой. Защото – както разбираме от великата история в този роман, превъплътена на сцената от режисьора Николай Поляков – никой довод на разума не е толкова силен, колкото изживяването на сърцето”, каза Кирил Вълчев.